Ingezonden persbericht


Nr.140
Hilversum, vrijdag 15 mei 2009

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 21

7th Heaven, maandag 11 mei, 17.35 uur, Nederland 2 Lootjes trekken
Het kerstfeest staat voor de deur. De familie Camden trekt lootjes en in plaats van cadeaus voor elkaar te kopen is het de bedoeling dat je iets voor iemand doet of je geeft iets van jezelf weg. Voor de zoveelste keer hebben Annie en Eric elkaar getrokken en in eerste instantie kunnen ze niets voor elkaar bedenken. Lucy zoekt vrijwilligers voor de levende kerststal, maar de animo is niet zo heel groot. Annie stelt voor dat ze audities gaat houden....

Ingang Oost, maandag 11 mei, 19.25 uur, Nederland 1 Door nog onbekende oorzaak is mevrouw Knijnenburg thuis lelijk gevallen en heeft daarbij mogelijk nekletsel opgelopen. De Ambulancedienst brengt Dwight Modiwirijo naar de Spoedeisende Hulp van Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde te Den Haag. Hij is met zijn fiets gevallen en heeft daarbij oogletsel opgelopen. Bij de Spoedeisende Hup heeft zich de heer Eekhof gemeld. Hij heeft hartklachten. De 18-jarige Roxanne Horstman is met hartkloppingen naar de Spoedeisende Hulp gekomen.

Onverwacht Bezoek, maandag 11 mei, 22.10 uur, Nederland 1 Maria is een alleenstaande moeder die met haar zoontje Manu in Santiago woont. Als je haar voor het eerst hoort lijkt ze wel een geboren Chileense, maar ze komt oorspronkelijk uit Den Haag, waar ze op het advocatenkantoor Vladimirov en Spong een baan had als juridisch secretaresse.

De liefde van haar leven werd Marcelo Ortega, die op zijn dertiende naar Nederland kwam toen zijn ouders moesten vluchten voor het politieke schrikbewind van Pinochet. Na twee jaar huwelijk ging ze met Marcelo terug naar zijn geboorteland, waar hun gezin compleet werd door de adoptie van de kleine Manu. Het huwelijk strandde, maar Maria besloot toch voor haar zoontje Manu in Chili te blijven.

Ze weet zich prima te redden, maar soms is het gemis van haar vriendinnen in Nederland wel erg groot. Maria gaat dan ook helemaal uit haar dak als haar beste vriendin Caroli plotseling in Santiago opduikt.

Onverwacht Bezoek is een programma over Nederlanders die om zeer uiteenlopende redenen voorgoed hun land hebben verlaten. Zij hebben hun dierbaren moeten achterlaten om een totaal nieuw bestaan op te bouwen in verre en exotische oorden. Door hun vertrek hebben ze vrienden en familie al heel lang niet meer gezien. Zonder dat zij ook maar enig vermoeden hebben, komt er onverwacht bezoek.

7th Heaven, dinsdag 12 mei, 17.35 uur, Nederland 2 Jokken of brokken
Tijdens haar rij-examen barst Mary in tranen uit als de examinator haar vraagt in te parkeren. Ze vertelt snikkend dat haar studie een grote druk op haar legt en de examinator laat het er maar bij zitten. Wetend dat Mary niet kan inparkeren, reageert de familie Camden verbaasd als Mary vertelt dat ze is geslaagd voor haar rijbewijs. Intussen loopt Matt totaal onverwachts tante Julie tegen het lijf. Maar ze vraagt of hij haar met rust wil laten, totdat ze eraan toe is om de hele familie te ontmoeten...

Intensive Care, dinsdag 12 mei, 19.27 uur, Nederland 1 De IC voor ernstig zieke pasgeborenen
Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland. Soms moeten kinderen vanaf hun geboorte worden beademd of binnen enkele dagen worden geopereerd. In het Sophia Kinderziekenhuis kan de hart-longmachine worden ingezet om heel zieke kinderen te helpen overleven.

Rail Away, dinsdag 12 mei, 19.55 uur, Nederland 2
België/Namur-Arlon
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. Bij de voet van de impossante citadel ligt het station van Namur, waar we in de trein naar Arlon stappen. Niet voor de kortste reis, maar langs en over de Maas en de Lesse. Dat garandeert een onverwachte kennismaking met de Ardennen, die eindigt bij de grens met Luxemburg.

Per Ongeluk, dinsdag 12 mei, 20.50 uur, Nederland 2

Op 29 oktober 1998 wordt brugklasser Korie op haar fiets geschept bij een kruispunt en vliegt een paar meter door de lucht. Er lijkt niet veel aan de hand te zijn. Korie kan staan en is redelijk aanspreekbaar. Toch blijkt de situatie erger dan verwacht en Korie moet alsnog naar het ziekenhuis. Daar blijkt dat ze een zware hersenkneuzing heeft. Eenmaal weer thuis gaat het beter met haar hoofd, maar haar enkel doet meer en meer pijn. Kort daarop wordt posttraumatische dystrofie geconstateerd en ze belandt in een rolstoel. Voor de zeer sportieve Korie is dit een grote klap. Vóór het ongeluk was Korie een enthousiast tennisster en droomde van een carrière als topsporter. Ze begint aan rolstoeltennis, maar de pijn staat een carrière als topsporter in de weg en mede daarom komt Korie na vier jaar leven met intense pijn tot een drastisch besluit. Ze wil dat haar been geamputeerd wordt. Uiteindelijk gaan de artsen akkoord met de amputatie. Na de operatie knapt ze heel snel op en al snel tennist Korie op wereldniveau, scoort goud in de dubbel en zilver in de enkelfinale tijdens de paralympische spelen in Beijing in 2008. Korie is nog lang niet van plan te stoppen en stevent af op de eerste plek op de wereldranglijst.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

?imek voor De Verandering, dinsdag 12 mei, 22.50 uur, Nederland 2 In deze aflevering gaat Martin ?imek in gesprek met Antoinette Hertsenberg. Wanneer de vader van Antoinette plotseling overlijdt, roept dit veel vragen bij haar op. Het is het begin van haar zoektocht naar haar levensvragen. Ze praat veel met mensen om haar heen over het leven na de dood, het christelijke geloof en de oorsprong van het leven. Voor haar is haar zwangerschap een wonderlijke ervaring en ze komt tot het besef dat God Degene is die leven geeft en creëert. Ze sluit zich aan bij een christelijk kerkgenootschap waar veel vragen worden beantwoord.

In ?imek voor De Verandering gaat de eigenzinnige Tsjechische interviewer Martin ?imek in gesprek met een bekende christen over haar/zijn geloof in God en de aan de basis

daarvan liggende verandering. Waarom gelooft zij/hij? Welk verschil maakt God nu op dit moment in hun leven? Met ?imeks stijl van interviewen en onverwachte invalshoeken, in een decor dat aan een arena doet denken, belooft het een bijzonder gesprek te worden.

7th Heaven, woensdag 13 mei, 17.35 uur, Nederland 2 Een week van verzoening
De komst van de tweeling laat niet lang meer op zich wachten en Annie en Eric gaan naar het ziekenhuis voor een intake gesprek. Annie is in alle staten als ze dr. Hastings terugziet. Hij heeft bij Annies eerste bevalling een paar steken laten vallen, waardoor Matt een maand in de couveuse moest. Annie is het vertrouwen in hem volledig kwijtgeraakt en ze is woest dat de kans bestaat dat ze hem weer krijgt. Als Matt hoort dat Heather in de stad is, besluit hij haar op te zoeken, maar eerst koopt hij voor de gelegenheid een nieuwe broek. Intussen heeft Simon drie maanden verkering met Deena en hij wil haar graag iets bijzonders geven...

7th Heaven, donderdag 14 mei, 17.35 uur, Nederland 2 Hoogzwanger
Terwijl Lucy op de bus is gezet naar een weekend Ik Kan Alleen Op Kamp, raakt Ruthie niet uitgepraat over haar afschuwelijke buurjongen Bobby die naar haar onderbroek keek toen ze aan het schommelen was. Annie heeft zo haar eigen perikelen: ze is erachter gekomen dat de dames van de kerk een baby-shower hebben georganiseerd bij de Camdens thuis. Maar Annie zit helemaal niet op die nieuwsgierige roddeltantes te wachten...

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 15 mei, 14.38 uur, Z@pp Danseresje op wielen

Dop en Kurk zien een meisje in een rolstoel. "Een wielenwagenmeisje", noemt Kurk haar. Ze nemen haar mee naar de Wiebelwagen. Daar vertelt Elly een verhaal uit het boek van Beloofd is Beloofd. Als Elly en de andere kinderen een liedje gaan oefenen, mogen Dop en Kurk mee met het wielenwagenmeisje. Ze wil laten zien dat ze kan dansen! Dop en Kurk geloven er niks van. "Een wielenwagenmeisje kan niet dansen", zeggen ze. "Wel waar!", zegt het meisje en gebeurt er iets heel bijzonders.

Checkpoint, zaterdag 16 mei, 9.55 uur, Nederland 3 We testen of er verschil is tussen dure en goedkope gel: welke houdt je haar het best overeind? Van meisjes wordt altijd gezegd dat ze lenig zijn. Ze zitten vaak op turnen of ballet. Wie zijn er nou eigenlijk leniger: de jongens of de meiden? En heb je je wel eens afgevraagd hoeveel kilo je rugtas kan hebben voordat die uit elkaar knalt? En wat voor rugtas is het meest waterdicht en beschermt de inhoud van je tas het beste?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

7th Heaven, vrijdag 15 mei, 17.35 uur, Nederland 2 Dubbele vreugde
Eindelijk zijn Annies weeën begonnen en in het ziekenhuis droomt ze over haar moeder, die vertelt dat het allemaal goed zal komen. De bevalling van de tweeling is buitengewoon zwaar en omdat het lang duurt stelt de gyneacoloog een keizersnee voor. Annie voelt hier niets voor en vraagt om een second opinion. Intussen vervelen de kinderen zich in de wachtruimte en Eric kan zijn draai helemaal niet vinden...

Nederland Zingt, zaterdag 16 mei, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt met het Holland Boys Choir, Urker Mannenensemble en het Rijssens Mannenkoor met begeleiding van het Bach Orchestra en o.l.v. Pieter Jan Leusink. Bekende liederen zoals Elk Uur, elk ogenblik, Jezus die mijn ziel bemint en ook prachtige composities als Hallelujah van Händel.

Door jarenlange intensieve studie met jongenssopranen kreeg Pieter Jan Leusink veel vakkennis omtrent het fenomeen 'de ontwikkeling van de jongensstem'. Als expert is hij in staat om jongens, zonder dat zij maar één noot kunnen lezen, in te wijden in het mysterie van de klassieke en religieuze muziek en hen in korte tijd muzikaal zo te ontwikkelen dat zij grote composities kunnen uitvoeren.

Een Goed Begin, zaterdag 16 mei, 19.00 uur, Nederland 2 In deze uitzending bezoeken we Boer Pros uit 'Boer zoekt vrouw'. Zo kennen we Pros Veldman uit Laag Zuthem en zo hebben we ook 'zijn Jolanda' leren kennen. Korte tijd later schitterden ze zelfs in een speciale aflevering van 'Boer zoekt vrouw' rond hun trouwerij op de boerderij tussen de koeien.

Het is prachtig en heftig. Eerst lang single en dan in korte tijd verliefd en getrouwd! Mirjam gaat bij Pros en Jolanda op bezoek om eens achter de schermen te kijken. Hoe was het eigenlijk om elkaar op een dergelijke manier te leren kennen? En hoe is hun leven veranderd toen ze besloten samen verder te gaan? Is Pros echt die schuchtere boer die hij misschien op het eerste gezicht lijkt? En hoe was het voor de stadse Jolanda om op het platteland te gaan wonen? Snel na hun trouwen ontdekt Jolanda dat ze zwanger is en vorig jaar is hun mooie dochter Tamar geboren.

Een beetje beduusd door het hoge tempo van alle veranderingen, maar heel erg blij, vertellen ze over alle ontwikkelingen. En natuurlijk is Mirjam erbij, als Tamar gedoopt wordt in dezelfde kerk als waar haar ouders trouwden.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 17 mei, 9.00 uur, Nederland 1 Ds. Arie van der Veer ontmoet vandaag Drago Peçenica Drago is samen met zijn gezin als vluchteling vanuit Bosnië naar Nederland gekomen. De eerste jaren hier waren erg moeilijk, doordat zij niets meer hadden en in een asielzoekercentrum leefden. Maar op bijzondere wijze werd ontdekt dat Drago talent had als tekenaar en hierdoor veranderde er veel. Hij vertelt ds. Arie hier alles over. Ds. Arie van der Veer houdt ook de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Grote- of Stephanuskerk in Hasselt, tweede blok vanuit de Grote- of Lebuïnuskerk in Deventer.

Snuf, de hond, zondag 17 mei, 18.10 uur, Nederland 3 Snuf en de jacht op Vliegende Volckert
Tom, Mirjam en Snuf gaan op ontdekking uit en komen erachter hoe Vliegende Volckert steeds uit het moeras kan ontkomen. En, Brandenburg komt steeds dichter bij de identiteit van Vliegende Volckert. Hij ontdekt de halfondergrondse bunker waar de rover verblijft. Met hulp van Tom, Mirjam en Snuf proberen ze hem te pakken te krijgen. Lukt het ze om zijn bedoelingen te achterhalen?

ontopic, zondag 17 mei, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Twitteren is tijdsverspilling (Klaas), Gelovigen zijn preuts (Cabaret) en Het ontbreekt vrouwen aan ambitie (Aysel Erdubak).

Hoedoejijdat.nu, zondag 17 mei, 00.15 uur, Nederland 2 In het tv-programma Hoedoejijdat.nu is de hoofdgast iemand die met een vraag of probleem rondloopt en die daarmee een stap verder geholpen wil worden. Herman Wegter, een van de presentatoren, bezoekt de gast thuis en vraagt van wie hij hulp wil: van een dominee, een coach of liever toch van een ervaringsdeskundige. Ze bekijken een filmpje van de deskundige, waarop die iets uit zijn eigen ervaring vertelt en een concrete tip geeft. Met die tip gaan Herman en de gast aan de slag. Zou het werken? Ondertussen zoekt Mirjam Bouwman uit of er meer mensen zijn die met dit probleem zitten en hoe zij het aanpakken.

Hoedoejijdat.nu is elke zondagavond laat te zien rond de klok van 24.00 uur op Nederland 2. De herhaling is op zaterdagochtend 9.00 uur (Nederland 2).

Kijk ook op de internetsite www.hoedoejijdat.nu. Daar kun je filmpjes zien met ervaringen van anderen. Allerlei vragen over onderwerpen als eenzaamheid, bidden, vergeving en zelfbeeld komen aan de orde. Wie weet, helpt dat jou ook een stap verder!


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht