Ingezonden persbericht


serie lezingen over mode in Haags Historisch Museum

PERSBERICHT 6 april 2009, Den Haag

Stichting Haags Historisch Museum

HOFVIJVERMODE-LEZINGEN: KLEDING EN UITERLIJKHEDEN
Ook dit jaar organiseert het Haags Historisch Museum weer Hofvijvermode-lezingen in samenwerking met kledingkenner Luitgard Maassen rondom het onderwerp kleding en uiterlijk in vroeger tijden en de mode van nu. De lezingen worden gecombineerd met een korte rondleiding in het museum waarbij u diverse voorbeelden van dichtbij kunt bekijken. Dit jaar staan de volgende onderwerpen op het programma: Haardrachten en huidverzorging in de 17e eeuw, Kragen en manchetten, Juwelen en sieraden in de 17de eeuw en Hoofdbedekkingen, schoenen en waaiers.

Maandag 11 mei 2009, 14.00 - 16.00 uur
SMETTELOOS WIT ...
Mode in kragen en manchetten
Dé grote mode in de 16e en de 17e eeuw zijn kragen en bijbehorende manchetten. Gemaakt van linnen en kant in smetteloos wit, zijn zij de blikvangers op schilderijen van Rembrandt, Frans Hals, Anthony van Dyck en andere grote meesters. Tijdens deze lezing bekijken en vergelijken wij verschillende modellen en zien we dat juist deze kragen en manchetten de inspiratiebron zijn voor de mode van 2009.

Maandag 18 mei 2009, 14.00 - 16.00 uur
SPIEGELS VAN DE ZIEL
Haardrachten en huidverzorging in de 17e eeuw
Prachtig zijn zij gekapt, de mannen en vrouwen op schilderijen van de 17e-eeuwse meesters. Soms is het eigen haar, soms komt er vals haar aan te pas. Gevlochten, gekroesd, opgekamd; bij de verschillende kragen passen verschillende haardrachten. Maar hoe prachtig men er ook uitzag, met de huidverzorging was het droevig gesteld in deze tijd waarin men het lichaam liever niet of nauwelijks waste.

Maandag 25 mei 2009, 14.00 - 16.00 uur
VAN TOP TOT TEEN
Hoofdbedekkingen, schoenen, waaiers en meer.
Een hoed en een handschoen voor de man, een mutsje en een waaier voor de vrouw. Dat maakt in de 17e eeuw van de man een heer en van de vrouw een dame. Deze lezing gaat over accessoires die het beeld van de modieuze man en vrouw bepalen en ervoor zorgen dat zij op en top gekleed gaan.

Maandag 8 juni 2009, 14.00 - 16.00 uur
AL WAT BLINKT
Juwelen en sieraden in de 17e eeuw
Juwelen zijn een sieraad voor de vrouw en laten haar zelfs van binnenuit stralen. Maar ook de man draagt bijvoorbeeld een pareloorbel om glans aan zijn uiterlijk te geven. We bekijken schitterende voorbeelden van juwelen en sieraden op schilderijen van onder meer Anthony van Dyck, de portretschilder bij uitstek van het Engelse hof.

Informatie
De lezingen vinden op maandag 11, 18 en 25 mei en maandag 8 juni plaats van 14.00 - 16.00 uur in de Salon van het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 in Den Haag. De kosten bedragen E 20,00 per lezing inclusief een kopje koffie en museumbezoek.

Reserveren en kaartverkoop
Reserveren wordt aangeraden: educatie@haagshistorischmuseum.nl of bel Afdeling Educatie op 070 3123065.

Noot voor redactie,