Ingezonden persbericht


Persbericht - Amsterdam, 28 april 2009

In kader van het Europees Jaar van Creativiteit en Innovatie

Lezingencyclus over 10 creatieve Europese steden

SICA en EUNIC Netherlands organiseren vanaf maandag 11 mei een lezingencyclus over 10 creatieve steden in Europa. De steden Linz, Wroclaw, Turijn, Leipzig, Pécs, Almere, Marseille, Glasgow, Sevilla en Vilnius zullen onder leiding van Neil Wallace (programmeur bij De Doelen en voormalig festivaldirecteur in Glasgow) aan een kritisch onderzoek onderworpen worden. Centrale vraag is: Wat maakt hen nu creatieve steden? De resultaten worden gepresenteerd op de conferentie Enjoy Creativity and Innovation in Maastricht op 16 oktober 2009. De lezingen vinden plaats in het kader van het Europees Jaar van Creativiteit en Innovatie. Meer informatie is te vinden op: www.europeesjaar2009.nl.

Start lezingenreeks op maandag 11 mei in Amsterdam De opening van de serie vindt plaats op 11 mei 2009 om 13.00 uur in de Zuilenzaal van het gebouw Felix Meritis. Ter gelegenheid van de opening zal Ann Branch (Directie Cultuur van de Europese Commissie) een inleiding houden over creatieve steden in de context van Culturele Hoofdsteden van Europa.

Men kan zich voor deze eerste lezing en alle volgende aanmelden via post@sica.nl (Vermeld svp datum en stad). De lezingen zijn gratis toegankelijk. Het schema is aldus:Linz en Wroclaw (11 mei), Turijn (10 juni), Leipzig en Pécs (9 september), Almere (16 september), Marseille en Glasgow (23 september), Sevilla en Vilnius (30 september). SICA en EUNIC organiseren deze lezingen in de volgende culturele instituten: Maison Descartes, Goethe Institut, Istituto di cultura Italiano en Instituto Cervantes. SICA is het centrum voor internationale culturele activiteiten; EUNIC Netherlands is het samenwerkingsverband van de Europese nationale cultuurinstituten in Nederland.

Website
Ter gelegenheid van het Europees Jaar is ook een nieuwe website over het Jaar online: www.europeesjaar2009.nl. Hierop is informatie te vinden over het Nederlands programma dat in Nederland in het kader van het Jaar van start is gegaan. De lezingencyclus is een onderdeel van dit programma. Later volgt bijvoorbeeld ook nog een reizende fototentoonstelling.

Noot voor de redactie -