Gemeente Wunseradiel


Praktische verkeersprooef

verkeersproef

Het is weer zover! In de week van 11 tot en met 15 mei 2009 wordt alweer voor de 16^e keer de praktische verkeersproef gehouden. Ruim 490 leerlingen van 28 basisscholen in de gemeenten Bolsward, Wûnseradiel, Littenseradiel en Nijefurd doen hier aan mee.

Deze verkeersproef is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Bolsward, Wûnseradiel, Littenseradiel en Nijefurd en de politie en is bedoeld voor de groepen 7 en 8. Op donderdag 16 april jl. hebben deze leerlingen het (landelijk) theoretisch verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland gemaakt. De praktische verkeersproef is een vervolg hierop.

De leerlingen fietsen een route van ongeveer 20 minuten door de binnenstad van Bolsward en passeren daarbij onderweg een aantal controleposten, gesitueerd bij enkele moeilijke verkeerspunten. Er wordt onder andere gecontroleerd op het hand uitsteken, rechts fietsen, door rood licht fietsen, nonchalant gedrag enz. Deze controleposten worden bemand door vrijwillige ouders. In deze gehele week zijn er meer dan 50 vrijwilligers actief.

De start en finish vindt plaats bij het Politiebureau te Bolsward aan de Franekerstraat 3.

Voordat de proef kan worden afgelegd, wordt onder het toeziend oog van de politie, elke fiets gecontroleerd of deze voldoet aan de daarvoor geldende voorwaarden, zoals het hebben van een bel, remmen, reflectie en goede banden. Na afloop ontvangen de leerlingen een kleine attentie.

Tevens wordt er de gelegenheid geboden een presentatie bij te wonen over zwaar verkeer. Dit is nieuw en zeker een belangrijk onderdeel van verkeerseducatie. Hierbij wordt onder andere aandacht geschonken aan de "dode" hoek en waar kinderen op moeten letten als zij bij een vrachtwagen fietsen of lopen. Deze presentatie wordt verzorgd door de chauffeurs-vereniging Fryslân