Raad van State


maandag 11 mei 2009
Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend aan een mengvoerbedrijf voor een veevoerfabriek aan de Uraniumweg in Utrecht. De vergunning maakt de uitbreiding van de productiecapaciteit mogelijk. Een aantal inwoners van Utrecht is het niet eens met de vergunning. Zij vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit en voor geuroverlast. Ook het mengvoerbedrijf komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het bedrijf vindt een aantal voorschriften in de vergunning te streng of niet naleefbaar. Het gaat onder meer om het voorschrift waarin is bepaald hoe een geurmeting moet worden uitgevoerd. Zie ook de zaak die om 11.00 uur op zitting wordt behandeld. In die zaak gaat het om de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan het mengvoerbedrijf voor een veevoerfabriek in Ravenstein. (zaaknummer 200805165/1)
Zitting over de weigering door de burgemeester van Amsterdam om een exploitatievergunning te verlenen voor de Thorbecke Bar en restaurant Baires aan het Thorbeckeplein in Amsterdam. De burgemeester heeft de exploitante van beide horecabedrijven ook aangeschreven de exploitatie van de bar en het restaurant te beëindigen. De zitting gaat verder over de weigering door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum van de drank- en horecavergunning van beide horecabedrijven. De burgemeester heeft de exploitatievergunning geweigerd op grond van de wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Volgens de burgemeester bestaat ernstig gevaar dat de vergunning onder andere zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Er zijn volgens de burgemeester voldoende feiten en omstandigheden die erop wijzen of doen vermoeden dat de vader van de exploitante strafbare feiten heeft gepleegd. De vader was eerder de exploitant van beide bedrijven en adviseert zijn dochter, die nu exploitante is. Het Bureau Bibob heeft op verzoek van de gemeente Amsterdam een onderzoek ingesteld naar de horecabedrijven, omdat de exploitatie daarvan niet lang daarvoor was overgegaan naar de dochter. Verder was er volgens de gemeente sprake van een zakelijk samenwerkingsverband tussen de vader en de dochter, aangezien hij geldleningen afsloot ten behoeve van de horecabedrijven. Het Bibob-advies was negatief, met name door de familierelatie tussen de huidige exploitante en haar vader en de strafrechtelijke veroordelingen in het verleden van de vader vanwege drugsdelicten. Op grond hiervan heeft de burgemeester geweigerd de exploitatievergunning te verlenen en heeft het dagelijks bestuur de drank- en horecavergunning eveneens geweigerd. De exploitante heeft hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank van Amsterdam. De rechtbank oordeelde in november 2008 dat de gemeente de exploitatievergunning en drank- en horecavergunning niet mocht weigeren, omdat de strafrechtelijke veroordelingen van de vader gedateerd waren. Volgens de rechtbank heeft de gemeente niet goed gemotiveerd dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen zullen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. De burgemeester en het dagelijks bestuur van het stadsdeel komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het onder meer niet eens met het oordeel van de rechtbank dat de veroordelingen van de vader gedateerd zijn. Ook de exploitante komt in hoger beroep. Zij vindt dat de rechtbank niet had mogen oordelen dat de gemeente een BiBob-advies in deze zaak had mogen vragen. Verder gaat de rechtbank volgens haar ten onrechte uit van een zakelijk samenwerkingsverband tussen haar en haar vader. (zaaknummer 200809243/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan een mengvoerbedrijf voor een veevoerfabriek aan de Maasdijk in Ravenstein. De vergunning maakt de uitbreiding van de productiecapaciteit mogelijk. Een aantal inwoners van Ravenstein en het college van burgemeester en wethouders van Oss zijn het niet eens met de vergunning. Zij vrezen onder meer geluids-, geur- en stofoverlast. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook het mengvoerbedrijf komt in beroep. Het bedrijf is het er niet mee eens dat 's nachts tussen 6.00 en 7.00 uur geen vrachtwagens van zijn terrein mogen vertrekken. Het provinciebestuur heeft dit bepaald, omdat de vrachtwagens te veel lawaai zouden maken. Volgens het bedrijf heeft hij 'bestaande rechten'. Daarom zouden de vrachtwagens wèl op die tijden mogen vertrekken, aldus het mengvoerbedrijf. Zie ook de zaak die om 11.00 uur op zitting wordt behandeld. In die zaak gaat het om de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend aan het mengvoerbedrijf voor een veevoerfabriek in Utrecht. (zaaknummer 200804557/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Enschede heeft verleend voor een antennemast voor mobiele telefonie op een sportpark aan de Spölminkkamp in Lonneker. De mast wordt 37,5 meter hoog. Een aantal inwoners van de gemeente vindt dat het gemeentebestuur de bouwvergunning niet had mogen verlenen, omdat de antennemast buiten de bebouwde kom zou worden geplaatst. Dit is in strijd met de lijst van locaties die het provinciebestuur van Overijssel heeft vastgesteld, aldus de inwoners. (zaaknummer 200806702/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Multiserv Holland b.v. voor een slakkenverwerkingsbedrijf op het terrein van Corus aan de Wenckebachstraat in Velsen-Noord. Het bedrijf is het niet eens met enkele voorschriften in de vergunning. Daarom is Multiserv tegen de milieuvergunning in beroep gekomen. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt zij de Raad van State de vergunning te schorsen. Daarover gaat deze zitting. (zaaknummer 200902245/2)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

14.00 uur

Zitting over het besluit van de staatssecretaris van Sociale Zaken om de subsidie per 1 januari 2007 in te trekken die hij eerder aan Nieuwe Bezems Regioservice v.o.f. had verleend. De subsidie was destijds verleend om de markt voor 'witte werksters' te stimuleren. De staatssecretaris heeft de subsidie nu ingetrokken, omdat volgens hem de subsidieregeling geen oplossing bleek voor het stimuleren van de markt voor deze persoonlijke dienstverlening. Nieuwe Bezems is het niet eens met de intrekking van de subsidie. De rechtbank in Rotterdam heeft in mei 2008 een eerder beroep van het schoonmaakbedrijf ongegrond verklaard. De zitting gaat ook over de vaststelling van de "Tijdelijke subsidieregeling beëindiging subsidiëring schoonmaakdiensten particulieren 2007" door de staatssecretaris. Met deze Afbouwregeling wordt de subsidiemogelijkheid voor schoonmaakdiensten voor particulieren beëindigd. De staatssecretaris heeft de bezwaren van een schoonmaakbedrijf uit Wierik Salland, de stichting Thuishulp en de stichting Domestica tegen deze regeling niet-ontvankelijk verklaard, omdat de vaststelling van de regeling geen besluit zou zijn, maar een zogenoemd algemeen verbindend voorschrift waartegen geen bezwaar- en beroepsprocedure mogelijk is. De rechtbanken Zwolle-Leystad, Amsterdam en Maastricht hebben in mei en oktober 2008 de beroepen van het schoonmaakbedrijf en de stichtingen tegen de beslissing van de staatssecretaris ongegrond verklaard. Tegen die uitspraken komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 200804998/1, 200805251/1, 200808450/1 en 200808708/1)