Project Gemeente Westland

Publicatiedatum: 11-05-2009

Ruimte voor duurzame en toekomstgerichte ontwikkeling glastuinbouw Westland

Het college van burgemeester en wethouders heeft de 'Parapluherziening bestemmingsplannen buitengebied Westland' ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Met dit plan wordt ruim baan gegeven aan duurzame en toekomstgerichte ontwikkeling van de glastuinbouw in Westland. Aan de bezwaren die vanuit het glastuinbouwbedrijfsleven waren geuit op het ontwerp-bestemmingsplan is ruimschoots tegemoet gekomen. "De nieuwe regels verruimen de mogelijkheden om innovatief en duurzaam te ondernemen. En dat zijn we als Greenport-gemeente aan onze stand verplicht", aldus verantwoordelijk wethouder Bram Meijer. "Daarnaast is gezocht naar kwalitatieve verbeteringen in het gebied. Want juist in een vol gebied als Westland moeten we de kansen die er zijn om de kwaliteit van de buitenruimte te vergroten benutten. Dat komt de leefbaarheid ten goede."

Glastuinbouwondernemers in Westland hebben op dit moment nog te maken met de bestemmingsplannen van de vijf voormalige gemeenten. Dat leidt tot ongelijke situaties en bovendien zijn de bestemmingsplannen flink verouderd. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan voor het glastuinbouwgebied. Vooruitlopend hierop wordt al een wijziging van de bestaande bestemmingsplannen doorgevoerd. Met een zogenaamd 'paraplubestemmingsplan' worden alle bestaande bestemmingsplannen zodanig gewijzigd dat er een gelijkluidende regeling voor de glastuinbouw in heel Westland geldt.

Dubbel ruimtegebruik en woonlinten
In het paraplubestemmingsplan zijn de mogelijkheden voor de ruimtelijke ontwikkeling van de glastuinbouw verruimd. Zo gelden hogere bouwhoogten voor kassen, watertanks en bedrijfsruimten dan de gemiddelden van de huidige plannen en is het nu ook planologisch toegestaan om energie te leveren aan derden. Daarnaast maakt het plan dubbel ruimtegebruik mogelijk, net als gezamenlijke energieproductie, centrale kantoren, grotere verwerkingsruimten, hekwerken aan de voorkant en ondergrondse waterberging.

Afstandsmaten van de kas tot aan wegen en watergangen zijn gebaseerd op het gemiddelde van de huidige maten. In het glastuinbouwgebied geldt straks een minimale afstandsmaat van 6,5 meter tussen de kasgevel en het hart van de weg. Langs doorgaande wegen tussen de kernen of wegen die Westland met de omgeving verbinden gelden ruimere afstandsmaten. Daarnaast moet een bedrijf een bepaalde afstand houden tot woonlinten. Dat zijn locaties waar woningen die tussen de kassen liggen in geval van herstructurering naartoe kunnen worden verplaatst. Het paraplubestemmingsplan maakt deze woonlinten planologisch mogelijk.
Om de uitstraling van de bedrijven te verbeteren is bepaald dat uitritten maximaal 10 meter breed mogen zijn en dat waterbassins langs bepaalde wegen door het inplanten van groen aan het zicht moeten worden onttrokken. Ook eenduidige rooilijnen en het tegengaan van verrommeling (bijvoorbeeld reclamebordjes langs de weg) moeten de Westlandse buitenruimte een aantrekkelijker aanzien geven.

Stimulans voor glastuinbouwsector
Wethouder ruimtelijke ordening Bram Meijer is tevreden over het paraplubestemmingsplan. "Dit plan zorgt ervoor dat in heel Westland onder gelijke voorwaarden kan worden ondernomen. Ontheffingsbevoegdheden maken het mogelijk maatwerk te leveren met een relatief zeer korte proceduretijd. Ik hoop dat de verruiming van de mogelijkheden, de inzet op duurzame herstructurering en de vergaande ontheffingsbevoegdheden juist in het huidige economische klimaat een stimulans voor de glastuinbouwsector betekenen."

De parapluherziening bestemmingsplannen buitengebied Westland en de daarbij behorende 'Visie ruimtelijke kwaliteit glastuinbouwgebied Greenport Westland' zijn ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.