Gemeente Brummen


Provincie komt met nieuw zwemwaterfolder

(Oorspronkelijke publicatie datum: 11-05-2009)

De provincie Gelderland komt bij de start van het zwemseizoen 2009 met een nieuwe zwemwaterfolder. In deze folder staat informatie over de belangrijkste Gelderse dagrecreatiegebieden en natuurzwembaden en over veilig zwemmen. In de loop van deze maand is de folder onder andere verkrijgbaar bij gemeentehuizen, bibliotheken, VVV's, campings en hotels. Ook kunt u de folder hier downloaden.

In de folder vindt de recreant informatie over de voorzieningen, zoals verblijfsfaciliteiten, de bereikbaarheid per openbaar vervoer en de grootte van de zwemplas. Daarnaast zijn in deze folder tips voor veilig zwemmen opgenomen en informatie over de meest voorkomende gezondheidsklachten die door het zwemmen in zwemplassen kunnen optreden en informatie over het melden van klachten over het zwemwater. De informatie uit de folder is ook te vinden op de internetpagina van de provincie Gelderland
(www.gelderland.nl/zwemwater) en tijdens de zomermaanden ook op de teletekstpagina 390 van Omroep Gelderland.

Actuele informatie
Het zwemseizoen loopt formeel van 1 mei tot en met 30 september. In deze periode houdt de provincie Gelderland de kwaliteit van de zwemplassen goed in de gaten. Actuele informatie is te vinden op www.gelderland.nl/zwemwater en op de teletekstpagina's van Omroep Gelderland (pagina 390) en van NOS Teletekst (pagina 725). Wanneer blijkt dat er iets met de waterkwaliteit aan de hand is, maakt de provincie dit ook ter plaatse bekend en verstuurt ze een persbericht naar de lokale en regionale media.
De kwaliteit van het zwemwater wordt één- of tweemaal per maand gecontroleerd op bacteriën, zuurgraad en helderheid, maar is altijd een momentopname. Weersinvloeden en andere factoren, zoals veel watervogels of blauwalgen, kunnen de waterkwaliteit snel negatief beïnvloeden.

Klachten over zwemwater?
Klachten over zwemwater kunnen worden gemeld bij het provinciale Milieuklachten- en Informatiecentrum (MKIC) via telefoonnummer (026) 359 99 99. Naast de tweewekelijkse controles van de provincie zijn veel klachten over dezelfde zwemplas ook aanleiding voor de provincie om actie te ondernemen.

Blauwalgen en botulisme
Blauwalgen en botulisme in zwemwater kunnen voor problemen zorgen. Blauwalgen (cyanobacteriën) kunnen huidirritatie of maag- en darmstoornissen veroorzaken. Problemen doen zich vooral voor bij ophoping van de algen. Dan ontstaat een groene of groenblauwe olieachtige laag die op het water drijft. Het is sterk af te raden daar doorheen te zwemmen of er kinderen in te laten spelen. De kans op botulisme is het grootst in warme zomers. De meeste vormen zijn ongevaarlijk voor de mens, maar dodelijk voor watervogels en vissen. Als besmette (dode) dieren te lang blijven liggen kunnen soorten botulisme ontstaan die wel gevaarlijk voor mensen zijn. Daarom moeten besmette en/of dode dieren zo snel mogelijk worden gemeld bij de beheerder van de zwemplas of de gemeente, zodat ze kunnen worden verwijderd.

Gat van Cortenoever
De meest bekende waterrecreatiegebieden in onze regio zijn de recreatiegebieden Bussloo en Rhederlaag. In Brummen heeft het Gat van Cortenoever ook de (lokale) functie zwemwater. Het Gat van Cortenoever is een zandgat en geen officieel waterrecreatiegebied. Het gat heeft steile oevers en is daardoor niet optimaal geschikt als recreatieplas. In de praktijk wordt het zwemmen er wel gedoogd en heeft het officieus de (lokale) functie zwemwater. De provincie Gelderland houdt daarom ook de kwaliteit van dit water nauwlettend in de gaten. Op basis van de Algemeen Plaatselijke Verordening zijn honden niet toegestaan op het gebied rondom het Gat van Cortenoever. Met borden is dit ook aangeven. Dit verbod geldt voor het gehele jaar.