Ingezonden persbericht


Spil wil de problemen rationeel benaderen
Feiten kritisch onderzoeken, mythes doorprikken

RUURLO, 11 mei 2009 - Deze week verschijnt de nieuwe Spil. Wie werkten eraan mee? Wat beoogt de redactie van dit publieksmedium dat geen mix van ongecontroleerde feiten, halve waarheden, ideologisch gekleurde meningen en voorbarige beleidsconcepten wenst te presenteren?

Thematisch bestrijkt het tijdschrift Spil een breed terrein, zoals uit de ondertitel blijkt. Het tweemaandelijks verschijnende magazine is een platform voor onafhankelijke denkers en schrijvers over maatschappelijk relevante problemen. Het doet er weinig toe vanuit welke discipline(s) zij zich daarin verdiepen. Belangrijk is dat zij een kritische instelling hebben ten opzichte van inzichten en meningen die - vanwege de heersende tijdgeest of door andere oorzaken - in onvoldoende mate zijn en worden onderworpen aan wetenschappelijk verantwoorde toetsing.

Hedendaagse mythen en misverstanden

Vrijwel alle bijdragen aan de deze week verschijnende dubbelaflevering (2009, 2/3) laten deze werkwijze zien. Zo komt in het openingsartikel van redacteur Lourens Gengler uitvoerig Peter Zuurbier, directeur voor Latijns Amerika van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR), aan het woord, die verhelderend uiteenzet dat de Vereniging Milieudefensie in haar recente actie tegen Albert Heijn mythen vertelt over sojateelt en verdwijnend Amazone-oerwoud. Activistisch opererende, niet om feiten malende NGO's komen daarmee eveneens onder kritiek te staan.

Meer WUR-medewerkers zetten het publieke en politieke debat over omstreden zaken op scherp. Plantenveredelaars Evert Jacobsen en Henk Schouten kritiseren de bevangen en bureaucratische wijze waarop de Europese Unie blijft omgaan met de (beweerde) veiligheidsproblematiek rond genetische modificatie van landbouwgewassen. In de desbetreffende EU-richtlijn wordt ten onrechte nog steeds geen onderscheid gemaakt tussen transgenen, intragenen en cisgenen. Irrationeel blijft de huiver die doorklinkt in het publieke en politieke debat.

WUR-emeritus Johan Bouma analyseert in den brede het met betrekking tot de grondgebonden veehouderij gevoerde mestbeleid, zoekend naar een meer rationele en gecoördineerde benadering door beleid en onderzoek, waarin ruimte wordt geboden aan creatieve ondernemers.

Redacteur Leffert Oldenkamp pleit voor een creatieve aanvulling van het actuele crisisbeleid: bossen aanleggen en laanbomen planten - ook goed voor het platteland en de natuur. Hij kritiseert daarbij duidelijk mammoetorganisaties als Natuurmonumenten, die zich met een overdaad aan financiële middelen doctrinair blijven richten op het 'scheppen van nieuwe natuur' en het 'teruggeven van land aan de natuur'.

Het klimaatonderzoek kantelt; de deconfiture van het 'klimaatbeleid'

Een keur van medewerkers belicht de deplorabele staat van het 'officiële', onwetenschappelijk op 'consensus' leunende klimaatonderzoek. Ditmaal voornamelijk steunend op kritische studies van Richard Lindzen en Roy Spencer, concludeert wetenschapsjournalist Marcel Crok dat het klimaat niet in een crisis verkeert. Paleobioloog en -klimatoloog Henry Hooghiemstra schetst treffend enkele klimaatveranderingen die in de loop van het Holoceen hebben plaatsgevonden onder invloed van zich wijzigende natuurlijke omstandigheden. Oude beschavingen reageerden uiteenlopend daarop. Waarde en zin van voorspellende modellen worden beargumenteerd ondergraven door econoom J.C. Ramaer, of deze nu in de economie, de meteorologie of het 'klimaatonderzoek' worden gehanteerd. Wetenschapscriticus Arthur Rörsch presenteert in het kort de opzet van een analyse waarin hij in de volgende Spil de AGW-hypothese zal falsificeren. In een column rekent theoretisch natuurkundige Frans Sluijter definitief af met de waanzin van windenergie: miljarden euro's gemeenschapsgeld worden door Jacqueline Cramer en Maria van der Hoeven over de balk gegooid - dan gone with the wind.

Agrologistieke problemen; 'food communities'

Consultant Willem Rienks analyseert met enkele collega's de extra belasting van plattelandswegen als gevolg van de doorgaande opschaling van de grondgebonden veehouderij. Een ietwat romantisch, met actuele trends gekleurd alternatief voor de gangbare landbouw presenteert consultant Harry Donkers in een breedvoerige schets van mogelijkheden die 'food communities' bieden.

Documentatie

Zie voor meer gedetailleerde informatie de aangehechte documenten: (opvragen bij afzender) spil_2009_2+3_1_cover.pdf
spil_2009_2+3_2-3_inhoud.pdf
Een uitgebreider overzicht van de inhoud kan worden opgevraagd op onderstaand contactadres.

Van alle edities van het magazine die sedert begin 2001 zijn verschenen, is de inhoudsopgave na te slaan op de pagina Archief van de Spil-website: http://www.platteland-in-perspectief.nl. Een selectie van artikelen over meerdere thema's en probleemcomplexen is te lezen op de pagina Actueel Document van deze website.

Een los exemplaar van de nieuwe Spil kan worden besteld via e-mail: spiladministratie@platteland-in-perspectief.nl of via een bank- of giro-overschrijving.
Het verdient uiteraard aanbeveling, meteen een (institutioneel of particulier) abonnement aan te gaan Zie daartoe de webpagina Abonnement.