Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 11 mei 2009

Rietkerk brengt voorwaarden Overijsselse staten in bij andere aandeelhouders Verkoop aandelen Essent alleen onder voorwaarden duurzaamheid

Tijdens de vergadering van de Aandeelhouderscommissie van maandagavond 11 mei, zal gedeputeerde Theo Rietkerk van de provincie Overijssel, de bedenkingen en wensen van de staten, inbrengen. Het doel is om de andere aandeelhouders mee te krijgen deze voorwaarden 'af te dwingen' bij RWE en Essent.

Op woensdag 6 mei hebben Provinciale Staten van Overijssel ingestemd met de verkoop van de aandelen van Essent, met een ruime meerderheid (33 voor en 13 tegen). Die instemming ging gepaard met 6 moties, waarvan er 5 zijn aangenomen. Belangrijk discussiepunt tijdens de statenvergadering was dat de door RWE aangekondigde investeringen in duurzame energie, juridisch afgedwongen moeten worden. Met deze boodschap, en nog een aantal andere, gaat Theo Rietkerk vanavond de vergadering in. Rietkerk: "Ook Gedeputeerde Staten hebben altijd aangegeven dat investeren in duurzame energie een belangrijk punt is. De staten hebben dat nog verder aangescherpt en gevraagd om het juridisch waarborgen daarvan. Daar ben ik alleen maar blij mee en ik hoop dat de andere aandeelhouders mij daarin steunen. Wij willen meer zekerheid over de feitelijke investeringen in duurzame energie. Dat betekent dat we juridisch willen vastleggen wat de gevolgen zijn als RWE/Essent de afspraken in de zogenaamde duurzaamheidsovereenkomst niet nakomen. We denken dan bijvoorbeeld aan het vastleggen van een schadeloosstelling of boete. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

Een ander punt dat gedeputeerde Rietkerk inbrengt is een uitnodiging aan RWE/Essent en Enexis (dat volledig in overheidshanden blijft), om te participeren in de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen die door Overijssel worden ontwikkeld in het kader van het programma Investeren in Overijssel. Hopelijk volgen de andere aandeelhouders dit voorbeeld, waardoor op grote schaal geïnvesteerd kan worden in duurzame energie en daarmee het terugdringen van CO2. De provincie Overijssel heeft als doelstelling de CO2 uitstoot met 30% terug te dringen. Rietkerk: "Enexis investeert natuurlijk in het netwerk zelf, maar Overijssel wil de investeringen in de Koekoekspolder en het groene gas laten volgen door andere investeringen in duurzame energie." Voorts zal gedeputeerde Theo Rietkerk zich sterk maken voor een samenwerking RWE/Essent met de Universiteit van Twente op het gebied van biomassa.

De resultaten van de vergadering van de Aandeelhouderscommissie samen met de bedenkingen van Provinciale Staten, worden meegenomen in het besluit dat Gedeputeerde Staten op dinsdag 12 mei nemen.