Databanken bedrijfsovernames overbodig


Onderzoek naar bedrijfsovernamesites

DORDRECHT, 20090511 -- De rol van internetdatabanken bij het vinden van kopers of verkopers bij een bedrijfsovername blijkt gering. Dit is een van de belangrijkste conclusies die getrokken kan worden naar aanleiding van een in het eerste kwartaal van 2009 uitgevoerd onderzoek naar webbased databanken (zogeheten matching-sites). De Brancheorganisatie Bedrijfsoverdracht Bemiddelaars (BOBB)en de Kamers van Koophandel (KvK) krijgen vaak vragen over webbased databanken om verkoop- of koopprofielen van bedrijven op te kunnen plaatsen. Om antwoord op die vragen te kunnen geven is besloten om een inventarisatie naar matching-sites uit te laten voeren door de Hogeschool Utrecht.

De inventarisatie geeft inzicht in de onderlinge verschillen tussen de onderzochte databanken en heeft tot doel inzicht over matching-sites te vergroten. U kunt kennis nemen van de resultaten op de site van de BOBB, (onderzoek).

De onderzoekers nemen een aantal zaken waar. Zo vindt men dat aan betrouwbaarheid veel verbeterd kan worden. Opvallend is dat geen enkele site inzicht wil/kan verschaffen over de actualiteit en gemiddelde plaatsingsduur van een profiel. Een positief punt is de toegenomen gebruikersvriendelijkheid van de sites.

Naar aanleiding van het onderzoek trekt de BOBB zelf nog een aantal conclusies. Het valt op dat het aantal bedrijven dat te koop staat op databanken klein is ten opzichte van het aantal overdrachten / bedrijfsbeëindigingen dat jaarlijks plaats zou moeten vinden (geschat wordt 13.000 overdrachten op jaarbasis). De inschatting van de BOBB is dat minder dan 20% via een databank aan geïnteresseerden wordt bekend gemaakt. De vraag is dan hoe de andere transacties tot stand komen? Zeker is dat een deel tot stand komt via de netwerken van gespecialiseerde overdrachtsadviseurs zoals de leden van de BOBB. Echter, hoe komen de andere overdrachten dan tot stand?

De BOBB pleit daarom voor een landelijke discussie met betrokkenen in het proces van bedrijfsoverdracht zoals banken, accountants en ondernemers over de volgende twee vragen:

Slechts een klein deel van de koop en verkoop van alle bedrijven vindt plaats met behulp van een groeiend en versnipperd aanbod van webbased databanken. Vindt aan- en verkoop van ondernemingen in Nederland voldoende transparant plaats om iedere geïnteresseerde kennis te laten nemen van wat er te koop is of gezocht wordt?
Is in de huidige markt in voldoende mate gegarandeerd dat koper en verkoper tot de optimale prijs komen?
Marktransparantie en optimale prijsvorming zijn voor de BOBB en haar leden essentieel in het proces van bedrijfsoverdracht. Laat de vertegenwoordigers van de spelers in dit proces het gesprek hierover met elkaar aan gaan op weg naar verder professionalisering van de markt in bedrijfsoverdracht.





Ingezonden persbericht