Gemeente Achtkarspelen

PERSBERICHT

2009/ YG_49
Buitenpost, 7 mei 2009

Start maatschappelijke stages in Achtkarspelen en Kollumerland c.a.
Meer dan 180 leerlingen werken op maandag 11 mei a.s. mee aan de Himmeldei!

Leerlingen in het voortgezet onderwijs uit de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. gaan op maatschappelijke stage! Op maandag 11 mei vindt de aftrap plaats met het 'Himmeldei project'. In beide gemeenten gaan meer dan 180 leerlingen zwerfafval verzamelen op o.a. de fietsroutes van en naar school.

De maatschappelijke stage is een nieuw fenomeen. Dit is bedoeld om leerlingen tijdens huhn schooltijd kennis te laten maken met de samenleving en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren in de vorm van vrijwilligerswerk. Het huidige kabinet wil dat alle leerlingen die vanaf schooljaar 2007-2008 in het voorgezet onderwijs zijn ingestroomd op een bepaald moment in hun opleiding een maatschappelijke stage hebben gevolgd.

In de regio Achtkarspelen-Kollumerland c.a. moeten honderden leerlingen de komende jaren een maatschappelijke stage lopen bij vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties. Dit vraagt enige afstemming en coördinatie. Vandaar dat de scholen, de vrijwilligerscentrale en vrijwilligersorganisaties samenwerken aan een geleidelijke invoering van de maatschappelijke stage.

Na maandag 11 mei hebben leerlingen van CSG Lauwers College in Surhuisterveen, Buitenpost en Kollum, en OSG Singelland in Surhuisterveen hun eerste deel van de maatschappelijke stage achter de rug. Daarna volgen nog meer maatschappelijke stages, want gedurende hun schooltijd moeten ze in totaal 72 uren stage lopen.

"Binnen de kortste keren is de maatschappelijke stage het populairste vak op school!", riep staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van OCW onlangs. Daar kon ze wel eens gelijk in hebben, want de reacties van leerlingen op de maatschappelijke stage zijn erg positief. Ze hebben gemerkt dat vrijwilligerswerk heel leuk kan zijn en het zinvol bezig zijn voor een ander geeft een enorme voldoening.

Er zijn leerlingen die stage gaan lopen bij de plaatselijke sportvereniging. Anderen gaan aan de slag in een museum, bij een verzorgingstehuis, speeltuinvereniging, zwembad of in de natuur. Sommigen bedenken zelf een geweldige activiteit bedenken voor bijvoorbeeld de kinderen in hun woonplaats.

Bij een maatschappelijke stage is er veel mogelijk, net als bij het 'gewone' vrijwilligerswerk. Vrijwilligers- en maatschappelijke organisaties die gebruik willen maken van de diensten van maatschappelijke stagiaires kunnen contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale in Achtkarspelen-Kollumerland c.a., telefoon (0512) 36 85 00 of via de website www.samenenzo.nl.



Gemeente Achtkarspelen