ABP


Persbericht

ABP: Na somber jaar 2008 weer enkele lichtpuntjes

Hoofdpunten:


* 2008 negatief rendement en dalende rente; dekkingsgraad fors gedaald
* rendement van 1% in eerste vier maanden 2009
* In eerste vier maanden 2009 stijgt dekkingsgraad licht

Amsterdam, 11 mei 2009. 2008 was een zwaar jaar voor pensioenfonds ABP. Vanwege de verslechterde financiële positie als gevolg van de kredietcrisis, moest het bestuur het pijnlijke besluit nemen de pensioenen in 2009 niet te laten meegroeien met de loonontwikkeling. ABP boekte een negatief rendement van 20%, het langjarig gemiddeld rendement (vanaf 1993) bedraagt daardoor 5,9% per jaar. Het belegd vermogen bedroeg einde 2008 173 miljard euro. Ook de rente daalde sterk met als gevolg dat de verplichtingen toenamen. Deze beide ontwikkelingen samen maakten dat de dekkingsgraad ultimo 2008 op 90% lag, waarmee het fonds in een situatie van dekkingstekort belandde. De dekkingsgraad vertoont in de maanden maart en april 2009 voor het eerst weer een licht opgaande lijn. Een lichte stijging van de rente en de resultaten op beleggingsgebied hebben daaraan bijgedragen. Bemoedigende ontwikkelingen, maar 'één zwaluw maakt nog geen zomer', meent het ABP-bestuur. De financiële markten vertonen nog steeds veel beweeglijkheid, hetgeen duidt op onderliggende onzekerheid. Het fonds blijft met het herstelplan, dat ABP eind maart bij de toezichthouder inleverde, werken aan herstel van de financiële positie van het fonds. Het totale beeld na de eerste vier maanden van 2009 is in lijn met het herstelplan van ABP.

Ontwikkelingen januari tot en met april 2009
De dekkingsgraad van ABP daalde in de eerste twee maanden van 2009 tot 83% (ultimo februari). Eind maart steeg de dekkingsgraad naar 86%. Eind april 2009 bedraagt de dekkingsgraad 91%.* Het rendement over de eerste vier maanden van dit jaar komt uit op 1%.* Dat was in belangrijke mate te danken aan aandelen en onroerend goed. Opkomende markten lieten de hoogste rendementen zien. (* Het gaat hier om voorlopige cijfers)

Verdere invulling verantwoord beleggen
In 2008 heeft ABP verdere invulling gegeven aan zijn speerpunten op het gebied van verantwoord beleggen: het tegengaan van klimaatverandering en de bescherming van mensenrechten. Zo is er bijvoorbeeld belegd in waterkrachtprojecten in opkomende markten in Azië en stroom uit biomassa en methaanextractieprojecten in Latijns Amerika en Oost-Europa. Ook zijn er gesprekken gevoerd met onder andere oliebedrijven die actief zijn in Birma en Soedan, om onderwerpen op het gebied van mensenrechten aan te kaarten. Daarnaast heeft ABP een aandeelhoudersresolutie bij Freeport-McMoRan, een koper- en goudproducent, ingediend om te zorgen voor de benoeming van een bestuurslid met milieudeskundigheid.

Hoge service
ABP behoort qua service tot de wereldtop. Dat blijkt uit de servicescore van de CEM-benchmark. De servicescore is met 1 procentpunt gestegen naar 89 punten (wereldgemiddelde in 2007 was 68). De communicatie van ABP verloopt veelal via de digitale weg. Het aantal bezoeken aan de algemene website ABP.nl is in 2008 gegroeid tot 2,2 miljoen (2007: 1,7 miljoen). Ook het bezoek op ' MijnABP ', waar deelnemers individuele prognoseberekeningen kunnen maken, is in 2008 met 12,5% gestegen naar 900.000.

Splitsing pensioenfonds ABP en uitvoering
Vanaf 1 maart 2008 zijn het pensioenfonds ABP en de uitvoeringsorganisatie gesplitst. Het pensioenfonds kan zich daardoor volledig richten op zijn ambitie en doelstellingen. Het bestuur heeft de beleidsvoorbereiding, pensioenadministratie, communicatie en het vermogensbeheer uitbesteed aan het uitvoeringsbedrijf.