Vakantiegeld moet rollen

Amsterdam, 11 mei 2009

Het meeste vakantiegeld wordt nog dit jaar besteed. Het gaat vaker op aan vakantie dan vorig jaar. Ondanks het rentevoordeel wil vier op de vijf respondenten het vakantiegeld niet uitgesmeerd over het jaar ontvangen.

Deze maand krijgen werkenden en uitkeringsgerechtigden hun vakantiegeld. Waar geven we dat geld eigenlijk aan uit? Maar ten dele aan vakantie, zo blijkt uit de INGVraag van Vandaag van vrijdag. Van de 57.900 respondenten besteedt vier op de tien (42%) dit jaarlijkse bedrag aan vakantie en 22% aan andere uitgaven. Bij 18% belandt het vakantiegeld op de spaarrekening terwijl 17% er schulden mee aflost. In vergelijking met vorig jaar is de bestemming van het vakantiegeld iets vaker vakantie (42% tegen 40%) en gaat het minder vaak op aan iets anders (22% in plaats van 24%).

Rollend vakantiegeld

Hoewel consumenten de laatste tijd in de winkels minder makkelijk geld uit geven, zijn de meesten niet van plan het vakantiegeld op te potten. Het leeuwendeel van het vakantiegeld wordt dit jaar besteed. Van de 44.600 respondenten van zaterdag geeft driekwart (74%) nog in 2009 zijn of haar vakantiegeld uit. Een op de zes (16%) respondenten doet dat niet. Kennelijk willen zij geld opzij leggen voor een ander doel in de toekomst, bijvoorbeeld een grote aankoop of de oudedagsvoorziening.

Uitsmeren niet gewenst

Vakantiegeld moet één keer per jaar worden uitgekeerd en niet worden uitgesmeerd over het hele jaar in de vorm van hogere maandsalarissen. Dat geven de 39.500 respondenten op de ING Vraag van Vandaag van zondag aan. Slechts 7% van de respondenten wil het vakantiegeld uitgesmeerd. Vier op de vijf (78%) wil dat niet. Voor een op de tien (10%) maakt het niet uit. Waarom ontvangen werknemers het vakantiegeld, 8% van het jaarsalaris, liever in één keer dan in twaalf delen? Een groot bedrag ontvangen is leuk, maar dit zouden zij natuurlijk ook zelf in twaalf maanden bij elkaar kunnen sparen. Mogelijk vinden zij dat moeilijk. Het voordeel van het vakantiegeld één keer per jaar krijgen is dat het geen spaardiscipline vergt. Toch kan uitgesmeerd vakantiegeld ook voordelig zijn. Stel dat het vakantiegeld vanaf juni maandelijks zou worden overgemaakt. Als werknemers dit bedrag vervolgens steeds op de spaarrekening zetten, dan levert dat een paar tientjes rente per jaar op.

© 2009 ING Economisch Bureau