Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T | 11 mei 2009

woordenwoordenwoorden | regie: Merel de Groot
co-productie Grand Theatre Groningen en Noord Nederlands Toneel

Van donderdag 28 t/m zondag 31 mei presenteren Grand Theatre Groningen en het Noord Nederlands Toneel woordenwoordenwoorden in regie van Merel de Groot. woordenwoordenwoorden is een gebeurtenis die drie voorstellingen duurt. Een eenmalige situatie die zich in de loop van twee avonden en een middag voltrekt. In de boven- en benedenzaal van het Grand Theatre. woordenwoordenwoorden wordt gemaakt door Merel de Groot, André Joosten, Valentine Kempynck, Jellichje Reijnders, Wanda Eyckerman, Merijn de Jong, Tabea Martin, Peter Vandemeulebroecke en Melanie Wirtz.

Merel de Groot studeerde aan de Regieopleiding in Amsterdam en ontving in 2008 de Ton Lutz Prijs met haar afstudeervoorstelling Tot de Wereld. Ze wordt gezien als een van grote talenten onder de jonge theatermakers. Tot de Wereld is een associatieve beeldenvoorstelling die raakvlakken heeft met dans, performance, mime en beeldende kunst. Haar bewegingstheater werd door de jury geprezen om zijn eigenzinnigheid, het ruimtegebruik en de gedrevenheid.
woordenwoordenwoorden is theater dat grenzen overschrijdt en voor iedere geïnteresseerde in een cross-over van kunsten een must om mee te maken.

Het maken van woordenwoordenwoorden is begonnen bij het verkennen van een aantal innerlijke beelden, indrukken die hun kijk op de dingen hebben veranderd en steeds opnieuw een weg vinden naar buiten.
Merel de Groot: 'Voorbeelden: Hij heeft de hele nacht liggen denken aan het stof. Dat zich in het raderwerk van de klok, het binnenste van de tijd zou hebben opgehoopt. Hoe mijn opa met mijn vader na vijftig jaar de hangklok van de muur haalt.
Ik loop door de sneeuw. Ik kijk achterom. Naar de gaten die ik in het landschap heb geboord, contrasten die ik met mijn voeten in de grond heb gedrukt. Ze worden achteloos opgenomen in het landschap. Van het een in het ander vallend ben ik ergens vandaan gekomen. Nu ben ik hier met alles aan de voorkant open.
Een foto in de krant. Een lange smalle boot afgeladen met mensen van bovenaf gefotografeerd. Het onderschrift vermeldt dat vijf van hen Italië hebben bereikt.
Een man ligt. Handen rustend naast zijn lichaam. Een eiland op het vloeroppervlak. De man overweegt een fractie van een seconde niet op te staan.'

woordenwoordenwoorden is als een reeks natuurkunde opstellingen waarin wordt getracht de werking van woorden fysiek te doorgronden, balancerend op de grens tussen iets en niets. Het gaat om het handelen zelf.

Hellende vlakken. Dikke lucht. Lichamen balancerend in de ruimte. Op zoek naar beschutting. De grote vergadering. Houwen en keren om precies de juiste woorden te vinden, om grote lijnen te trekken. Belangrijk maken en relativeren. Terwijl het gewicht van de woorden de sfeer begint te drukken. 'Onze taak gaat verder. Toch?' 'Okè.' 'Koffie?' Woorden als doorgangen. Woorden als spiegels. Woorden als knopen, om alles bij elkaar te houden. 'Waar ben jij?' 'Ik ben hier'. Woorden om te checken of je nog op één lijn zit. Er wordt gesleept met stukken hout, stof, vellen papier, met wat er maar voor handen is. 'Dat is de deur. Ietsje naar links.' Als de raderen van een ondoorgrondelijk mechaniek grijpt alles in elkaar. Uit het niets ontstaat een plek. Rust in de tent. Totdat de stemming omslaat omdat er een verkeerd woord valt. Woorden voor wat er niet letterlijk is maar er alles toe doet. Perspectieven om je tot de wereld te verhouden. Pogingen om de situatie onder ogen te zien. 'Is dit het?' 'Dit is het.'

Graag verwijzen we u naar www.woordenwoordenwoorden.nl. De site wordt door de makers speciaal gemaakt als doorlopende ruimte van deze drie dagen durende gebeurtenis.

credits
woordenwoordenwoorden wordt gemaakt door Merel de Groot, André Joosten, Valentine Kempynck, Jellichje Reijnders, Wanda Eyckerman, Merijn de Jong, Tabea Martin, Peter Vandemeulebroecke, Melanie Wirtz schaapskudde: Luuc Bos van landschapsbeheer Kollingsveen
schaapsherder: Bouke Arends
productie: Lowie Smink, Margriet van der Wal
techniek: Wil Frikken
site: Voorheen de Toekomst
met dank aan: Lilian Mooij en Bram Colijn.
producenten: Grand Theatre Groningen en Noord Nederlands Toneel
mede mogelijk gemaakt door: Ton Lutz Prijs (een initiatief van Kunstenaars&Co+NFPK)

---

speeldata Grand Theatre
donderdag 28 try-out mei - 20.30 uur ¤7,- / ¤5 5 grandpas/korting
vrijdag 29 en zaterdag 30 mei - 20.30 uur ¤12,- / ¤9,- korting / ¤7,50 ,50 Grandpas
zondag 31 mei - 14.30 uur ¤12,- / ¤9,- korting / ¤7,50 Grandpas
/p>

kaartverkoop: T 050 3140550|kassa@grand-theatre.nl | www.grand-theatre.nl