FNV

FNV-vakbondsrechtenprijs gaat naar Iraakse

De Iraakse vakbondsleidster Hasmeya Hoessein (53) uit Basra krijgt de FNV-vakbondsrechtenprijs 2009. De FNV Vakcentrale reikt de prijs elke twee jaar uit aan iemand die zich onder moeilijke omstandigheden en met persoonlijk risico inzet voor vakbondswerk. Hoessein is voorzitter van de Vakbond voor Elektriciteitsbedrijven. Ze is waarschijnlijk de eerste vrouwelijke vakbondsvoorzitter in Irak en de hele Arabische wereld.

Vakbonden in Irak hebben nog steeds te lijden onder de oude knevelwetten van Saddam Hoessein die nog niet zijn ingetrokken. Bovendien heeft de bezettingsmacht nieuwe beperkende wetgeving geĂŻntroduceerd. Zo mogen vakbonden geen bankrekeningen of onroerend goed bezitten. Hasmeya Hoessein werd in 2003 na de val van het bewind van Saddam Hoessein actief in de vakbond voor elektriciteitswerkers in Basra. Een jaar later werd ze gekozen als voorzitter van de bond. Ondanks de val van het bewind bleven de oude vakbondswetten van kracht. Zo is het officieel nog steeds verboden om een vakbond op te richten in de collectieve sector. In 2005 vaardigde de bezettingsmacht bevel 8750 uit, waarbij alle eigendommen van vakbonden werden geconfisqueerd en eigen bezittingen voor vakbonden verboden.

In die periode werd ook het hoofdkantoor van de vakbond aangevallen door Amerikaanse militairen. Vakbondsleiders werden bedreigd door milities en een aantal van hen is vermoord. Ook Hasmeya ontving doodsbedreigingen. Belangrijke reden was dat de vakbond aantoonde dat het nieuwe management in de elektriciteitssector probeerde gemeenschapsgeld te verduisteren. Voor vrouwen is het bovendien extra riskant om een zichtbare positie in te nemen. Hasmeya Hoessein is getrouwd en heeft een zoon.

Hasmeya Hoessein krijgt de prijs tijdens het FNV-congres in de Amsterdamse Beurs van Berlage op dinsdag 12 mei uit handen van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. De Febe Elizabeth Velasquez Vakbondsrechtenprijs is in 1991 ingesteld door de FNV om aandacht te vestigen op vakbondsleiders die hun werk onder zware omstandigheden doen. De prijs is vernoemd naar een Salvadoraanse vakbondsactiviste die vermoord werd wegens haar vakbondsactiviteiten. De vorige keer ging de prijs naar Mansour Osanloo uit Teheran, Iran, voorzitter van de vakbond van buschauffeurs. De prijs bestaat dit keer uit een beeldje van kunstenaar Hans la Hey.



FNV