TYPE 1 OF TYPE 2 DIABETES? DRAAG ZORG VOOR UW VOETEN ?

11/05/2009 13:43

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

In België bestaan er momenteel 22 erkende 'multidisciplinaire diabetische voetklinieken' waarvan het bestaan voortvloeit uit de noodzaak om diabetische voetproblemen correct en tijdig te behandelen. Diabetische voetproblemen zijn immers een frequent voorkomende complicatie bij diabetici en kunnen leiden tot de amputatie van de onderste ledematen.

Een werkgroep, waarvan de verantwoordelijken werkzaam zijn op het WIV-ISP (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid | Institut Scientifique de Santé Publique), evalueert sinds 2006 de zorgkwaliteit in deze voetklinieken en brengt nu een tweede rapport uit.


---

Naar schatting zou 15% van de diabetici op een of ander moment in hun leven een ulcus ter hoogte van de voeten ontwikkelen. Wanneer een voetulcus niet tijdig en correct behandeld wordt, kan deze uiteindelijk leiden tot een amputatie. In de geïndustrialiseerde landen ondergaat 1% van de diabetici een amputatie van de onderste ledematen en 85% van deze amputaties wordt voorafgegaan door een ulcus. Een diabetisch voetprobleem is het resultaat van een combinatie van verschillende factoren: overdruk met eeltvorming, zenuwaantasting, vaatlijden en orthopedische afwijkingen al dan niet in combinatie met infectie.

Een goede medische opvolging waarbij alle oorzakelijke factoren aangepakt worden is dus cruciaal. Om die reden heeft het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) de erkenning van de curatieve diabetische voetklinieken ingevoerd. Door de aanwezigheid van een multidisciplinair team en de nodige expertise in deze voetklinieken kan een voetprobleem correct worden aangepakt.

In 2006 ontstond het project IKED-Voet (Initiatief voor Kwaliteitsbevordering en Epidemiologie bij Multidisciplinaire Diabetes Voetklinieken), waarvan de methodologie werd uitgewerkt door deskundigen van de diabetes voetklinieken, verantwoordelijken van het project werkzaam op het WIV-ISP en vertegenwoordigers van het RIZIV. Het voornaamste doel hiervan is om de zorgkwaliteit in de diabetes voetklinieken te evalueren en te verbeteren door middel van gegevensverzameling en feedback naar de centra.

Een eerder verschenen rapport beschreef het profiel van de patiënten, de ernst van het voetprobleem en de behandelingen die tijdens de eerste 2 maanden na hun eerste raadpleging in de voetkliniek werden uitgevoerd. Het huidige rapport beschrijft de verdere behandelingen en de uitkomst van het voetprobleem bij diezelfde groep patiënten tijdens de periode van één jaar vanaf hun eerste raadpleging. Dit is de eerste maal dat opvolggegevens over deze groep patiënten in België werden ingezameld.

Uit het eerste rapport was al gebleken dat het om een complexe groep patiënten gaat, enerzijds omwille van hun hoge comorbiditeit en anderzijds omwille van het voetprobleem dat per individu telkens vrij specifiek is. We stellen vast dat iets meer dan twee derde van de voetproblemen genas tijdens de follow-up. Voor de genezing van het voetprobleem is vaak een complexe interventie nodig bestaande uit revascularisatie van de onderste ledematen, amputatie en drukontlasting. Zoals algemeen bekend wordt ook in IKED-Voet het hoge risico van nieuwe wonden aangetoond in deze populatie.

Het rapport geeft aldus een reëel beeld van de zorgkwaliteit in de diabetes voetklinieken.

U kan het rapport van IKED-Voet op de website van het WIV-ISP downloaden :

http://www.iph.fgov.be/epidemio/epinl/iked/ikedpiedFU0506nl.pdf

contact : Anouck Billiet

functie : wetenschappelijk medewerker

tel. : + 32 2 642 57 63

e-mail : anouck.billiet@iph.fgov.be

contact : Noëmi Debacker

functie : wetenschappelijk medewerker

tel. : + 32 2 642 57 91

e-mail : noemi.debacker@iph.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel