Ingezonden persbericht

Grote verschuivingen in top-10 risico's bedrijfsleven Aon's Global Risk Management Survey: recessie grootste risico; concurrentie, grondstofprijzen en liquiditeitsrisico's nieuwe binnenkomers

Rotterdam, 11 mei 2009 - De huidige recessie, wijzigingen in de wet- en regelgeving, en onderbreking van de bedrijfsactiviteiten, zijn wereldwijd de grootste bedrijfsrisico's. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse Global Risk Management Survey 2009 van risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon, gehouden onder risk managers en CFO's van 551 organisaties uit 40 landen. Nieuw in de top-10 risicolijst zijn, toenemende concurrentie, grondstofprijzen en liquiditeitsrisico's. Uit het onderzoek blijkt dat het bedrijfsleven met name op reputatie- en imagoschade, nummer 6 in de lijst, slecht is voorbereid: bijna de helft (42%) zegt hier niet op te zijn berekend.

Wet- en regelgeving wordt door het bedrijfsleven gezien als het op één na grootste risico van ondernemingen. Hoewel het voor de meeste sectoren nog onduidelijk is of er strengere regelgeving wordt doorgevoerd, is de algemene verwachting dat er een toename komt van de regels voor de financiële sector. De kosten, de hoeveelheid en de complexiteit van deze regels plaatsen veel multinationals voor ernstige problemen deze na te leven.

Imagoschade
Het onderzoek van Aon toont aan dat momenteel geen enkel land en geen enkele bedrijfstak of onderneming, immuun is voor de wereldwijde economische onrust. Het risico op reputatie- en imagoschade van de bedrijfsnaam staat ten opzichte van het onderzoek van 2007 weliswaar niet meer op nummer één, de omvang van deze dreiging is er niet minder op geworden. Schade aan de bedrijfsnaam beïnvloedt de wijze waarop het publiek de kwaliteit, integriteit en bedoelingen van een organisatie beoordeelt. Ook de keuze van een partner of klant om met een firma zaken te doen, of van een overheid of toezichthouder om voor de activiteiten van een onderneming goedkeuring te verlenen, wordt voor een belangrijk deel bepaald door het imago.

Een overzicht van de grootste risico's voor het bedrijfsleven:

Onderzoek mondiaal risicobeheer Aon 2009 - Top tien risico's Wijziging Voorbereid op
Positie Risico t.o.v. 2007 risico


----------

1 Recessie +7 60%
2 Wijzigingen in wet- en regelgeving +4 65%
3 Onderbreking bedrijfsactiviteiten -1 79%
4 Toenemende concurrentie Nieuw 71%
5 Prijzen grondstoffen Nieuw 77%
6 Schade aan de bedrijfsnaam -5 58%
7 Kasstroom-/liquiditeitsrisico's Nieuw 75%
8 Storingen in distributie-/toeleveringsketen -4 70%
9 Wettelijke aansprakelijkheid -6 81%
10 Onvermogen aantrekken/behouden toptalent -3 68%

Naast deze algemene top-10 lijst, biedt het onderzoek naar Global Risk Management ook een specificatie van de top tien risico's per regio en wordt per sector de top drie van risico's aangegeven.

Voorbereid
Vergeleken met 2007 zijn de meeste organisaties beter voorbereid op risico's. Minder dan de helft van de ondervraagden uit het onderzoek controleert en beheert echter alle componenten van de totale kosten aan verzekerbare risico's. Voor drie van de top tien risico's (recessie, schade aan de bedrijfsnaam en wijzigingen in wet- en regelgeving), geeft minder dan tweederde aan het risico niet formeel te hebben onderzocht of een regeling te hebben doorgevoerd.

"Dit onderzoek houdt bedrijven op de hoogte van opkomende risico's. Ze kunnen inzicht verwerven in hoe vergelijkbare bedrijven en concurrenten hun risico's beheren, problemen het hoofd bieden en mogelijkheden aangrijpen om duurzame groei, continuïteit en winstgevendheid te realiseren," aldus Lex Geerdes, CEO van Aon Nederland. "Hoewel de risico's complex zijn en tot op zekere hoogte onvoorspelbaar, zijn ze beheersbaar te maken."

Het tweejaarlijkse onderzoek van Aon is gebaseerd op antwoorden van 551 organisaties in 40 landen. De bevindingen vormen een weerslag van een breed scala aan wereldwijde bedrijfssectoren en worden gepresenteerd aan de hand van vier belangrijke componenten:


* de top tien risico's

* de mate waarin bedrijven zijn voorbereid op risico's
* de bedrijfsverliezen met betrekking tot risico's
* de belangrijkste bedrijfsonderwerpen/-functies

Methodiek
Het eerste Global Risk Management Survey van Aon Risk Services is in 2007 uitgevoerd. Het onderzoek van 2009 vormt een weerslag van de waarnemingen van toonaangevende risicobeheerders wereldwijd. Het online onderzoek omvat zowel kwalitatieve als kwantitatieve risicokwesties. Risicobeheerders, CRO's, CFO's, financieel beheerders en anderen geven hun feedback en opvattingen over hun belangen en zorgen over de keuzes die hun ondernemingen maken ten aanzien van verzekeringen en risicobeheer. Alle antwoorden van afzonderlijke organisaties zijn vertrouwelijk; in het rapport zijn de gezamenlijke bevindingen terug te vinden. Voor sommige antwoorden komen de totale percentages niet uit op 100. Dit kan te maken hebben met afronding of met de mogelijkheid van ondervraagden om meer dan één antwoord te kiezen.

Kijk op www.aon.com/2009risksurvey voor meer informatie of om een exemplaar van het onderzoek aan te vragen.

Over Aon
Aon Nederland, toonaangevend adviseur in risicomanagement, employee benefits en verzekeringen, draagt bij aan het realiseren van de ambities van zijn cliënten. In Nederland heeft Aon 12 vestigingen met 1.600 medewerkers. Het bedrijf maakt deel uit van Aon Corporation, Chicago, USA. Het wereldwijde Aon-netwerk omvat circa 500 kantoren in meer dan 120 landen en telt ruim 37.000 medewerkers. Hiermee is Aon een van de grotere financiële dienstverleners ter wereld. Aon Corporation is gespecialiseerd in financiële en verzekeringsdienstverlening en staat genoteerd aan de effectenbeurs van New York (NYSE). Meer informatie: www.aon.nl.

Safe Harbour Statement: http://aon.mediaroom.com/index.php?s=67

Meer informatie:
Ulrika Lundgren, Press Officer Aon Nederland.
Tel. (010) 448 75 22 / 06-192 747 57
Email: ulrika_lundgren@aon.nl
of
Jill Bakker, Sterk Werk Communicatie.
Tel. (010) 456 78 49
Email: jill.bakker@sterkwerk.nl