TNO

11 mei 2009

TNO krijgt prijs voor onderzoek naar gezonde componenten in volkorenproducten

Twee TNO onderzoekers hebben onlangs een prijs gekregen voor hun onderzoek naar gezonde componenten in volkorenproducten binnen het Europese HEALTHGRAIN project.

Nuria Mateo Anson, AIO bij TNO en de Universiteit van Maastricht, won uit een groep van 70 inzendingen, de Exxentia International Award for Applied Research in Phytotherapy and Nutrition, met haar bijdrage "Cashing the full phytochemical potential of wheat grain". Martijn Noort onderzoeker bij TNO kreeg een prijs voor het beste graanproject gepresenteerd tijdens Whole grain Global Summit. Zijn presentatie ging over het verrijken van brood met gezonde componenten met behoud van productkwaliteit.

Onderzoek naar gezonde componenten

Het onderzoek binnen het HEALTHGRAIN project, waarvoor beide een prijs hebben ontvangen, richt zich op de gezondheidseffecten van componenten in volkorenprodukten en naar nieuwe mogelijkheden voor producten rijk aan zulke componenten. Volkorenprodukten bevatten naast voedingsvezels, vitaminen en mineralen ook antioxidanten. Het onderzoek van Mateo Anson richt zich vooral op de bio-beschikbaarheid en de gezondheidseffecten van ferulazuur, een belangrijke antioxidant in graanproducten. Noort toonde in zijn onderzoek aan dat voedingsvezels en ferulazuur, dat grotendeels gebonden is aan deze vezels, de productstructuur, en daarmee de aantrekkelijkheid van het product voor consumenten sterk kunnen beïnvloeden. De bekroonde resultaten zijn bereikt door het optimaal benutten van de samenwerking met andere HEALTHGRAIN partners.