Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bul-uitreiking volgens Amerikaanse traditie

11 mei 2009 - Net als in Amerikaanse films, in toga en met vliegende hoedjes, kregen studenten dit weekend in de Leidse Pieterskerk hun diploma uitgereikt. Deze Graduation Ceremony, een jaarlijkse traditie aan de Webster University Leiden, was in alle opzichten anders dan een bul-uitreiking op Nederlandse universiteiten. De ruim 60 Bachelor en Master studenten komen uit 23 verschillende landen, waaronder Amerika, Nigeria en Pakistan. Vooral de 22 Nederlandse studenten waren onder de indruk van de symboliek van deze academische ceremonie.

Vliegende hoedjes en toga's met gekleurd lint
Wat veel mensen niet weten, is dat in de Amerikaanse traditie zowel de hoedjes als de toga met gekleurd lint een symbolische betekenis dragen. Aan de kleur van het lint op de toga's kan het vakgebied afgelezen worden. Door een hoofdbedekking te dragen konden slaven in het Romeinse recht hun verworven vrijheid laten zien. De academische hoed is een symbool van vrijheid van studie. Het legt de drager van de hoed waardigheid en verantwoordelijkheid op voor zijn vakgebied. Als de studenten door de directeur van de universiteit beëdigd zijn, mogen ze de kwast aan hun hoedje van links naar rechts zwaaien. Aan het einde van de ceremonie gooien de Bachelors en Masters het hoedje allemaal de lucht in. Dit moment werd door studenten omschreven als: "opluchting".

Voor de rechtenvrije foto klik hier. Naam fotograaf: Ido Menco

Over Webster University Leiden
Webster University Leiden is één van de vier internationale vestigingen van de Webster universiteit in Europa. Het is de enige in Amerika geaccrediteerde universitaire instelling in Nederland die zowel Bachelor als Master opleidingen biedt. Sinds Webster in 1983 met Amerikaans universitair onderwijs in Nederland begon, hebben ruim 1650 studenten in Leiden hun bul uitgereikt gekregen. Afgestudeerden van Webster werken voor tal van vooraanstaande organisaties over de gehele wereld. Op 12 juni 2009 viert Webster University Leiden haar 25-jarig bestaan. Hiervoor ontvangt u nog een uitnodiging.

Webster University
Webster University, gesticht in St. Louis, Missouri in 1915, is een geaccrediteerde, non-profit Amerikaanse universiteit met meer dan 100 vestigingen in tien landen. Momenteel studeren er circa 22.000 studenten aan een van de wereldwijde campuses. Webster University heeft internationaal een bijzondere reputatie vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Webster biedt uitdagende, eigentijdse studieprogramma's die inspelen op de leerwensen van traditionele en oudere (voltijd- en deeltijd) studenten en van bedrijven over de gehele wereld. In Nederland is Webster begin 2008 door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs erkend als 'aangewezen instelling'. Ook is haar bachelor-opleiding International Business & Management Studies door de NVAO in Nederland geaccrediteerd.

Einde persbericht