CNV Publieke Zaak en Reliëf organiseren bijeenkomsten over reanimeren

17/03/2009 14:53

CNV Publieke Zaak

Vakbond CNV Publieke Zaak en de christelijke zorgaanbieder Reliëf organiseren vijf regionale bijeenkomsten over het al dan niet reanimeren van patiënten. Zorgverleners krijgen op deze bijeenkomsten de gelegenheid ethische dilemma's rond reanimeren met elkaar te bespreken.

In 2008 laaide de discussie over al dan niet reanimeren op. Dit kwam door het voorgenomen beleid van het St. Pieters Bloklands Gasthuis. Er waren veel verontwaardigde reacties, maar de stem van de zorgverlener sneeuwde in de discussie onder. Juist zorgverleners worden uiteindelijk met de gevolgen van het reanimatiebeleid geconfronteerd.

Reanimatie niet vastgelegd

Moeilijke dilemma's doen zich voor als zorgverleners weten dat een cliënt niet gereanimeerd wil worden, maar dat de arts dit nog niet heeft vastgelegd. Dan moet gehandeld worden, ook als een zorgverlener weet dat dit tegen de wens van de cliënt of patiënt ingaat. Er kunnen ook ethische dilemma's ontstaan als instellingen kiezen voor een reanimatiebeleid waarmee een werknemer het niet eens is. Hulpverleners willen mensen beter maken. CNV Publieke Zaak en Reliëf vinden dat niet iedereen beter wordt van reanimeren. Soms komen mensen er zelfs slechter uit. Dat levert veel verdriet en vragen op bij de familie en vrienden, maar ook bij zorgverleners zelf.

In gesprek

Daarom hebben beide organisaties besloten met zorgverleners in gesprek te gaan op vijf regionale bijeenkomsten. De bijeenkomsten vinden plaats van 20.00 uur tot 22.00 uur. Leden van CNV Publieke Zaak en werknemers van lidinstellingen van Reliëf kunnen gratis deelnemen. Overige deelnemers betalen een bijdrage in de kosten van 10 euro. De bijeenkomsten worden gehouden op:

Regio Zuid: Land van Horne in Weert op 12 mei.

Regio Midden: Zorgcombinatie Zwolle op 9 juni.

Regio Noord: Accolade Zorggroep, locatie De Arendshorst in Assen op 25 juni.

Regio Noord-West: Aveant, locatie Tamarinde in Utrecht op 27 mei.

Voor de regio Zuid-West is er nog geen datum en locatie bepaald (waarschijnlijk 26 of op 28 mei). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen met alle relevante gegevens naar d.eerden@cnvpubliekezaak.nl





http://www.mijnvakbond.nl