Waterschap Dommel

door Boxtel

12 mei Informatiebijeenkomst Dommel door Boxtel

Publicatiedatum : 28 april 2009

Dinsdag 12 mei 2009 organiseren Waterschap De Dommel en gemeente Boxtel een inloopbijeenkomst over het totaalplan Dommel door Boxtel. Belangstellenden zijn van harte welkom om 12 mei tussen 16.00 en 20.00 uur binnen te lopen in het waterschapshuis aan de Bosscheweg 56 in Boxtel.

Waterschap De Dommel en de gemeente Boxtel zijn in december 2008 gestart met de uitvoering van het eerste deeltraject van de Dommel door Boxtel: de stuw, de vistrap en de kanogoot bij de Mgr. Wilmerstraat. Deze werkzaamheden zijn in volle gang. Zo ook de voorbereidingen voor uitvoering van het tweede deeltraject. Waterschap en gemeente zijn blij dat alle onderdelen van het plan tot in detail zijn uitgewerkt en het project klaar is om gerealiseerd te gaan worden.

Dommel door Boxtel

De Dommel door Boxtel wordt weer een robuuste, zichtbare en dynamische beek met een lage afvoer in de zomer en hoge afvoer in de winter. De historische situatie is de inspiratiebron. Onder normale weersomstandigheden zal straks het meeste water van de Dommel weer door het centrum van Boxtel gaan lopen. Doorgaans heeft een dergelijk beekherstelproject in een stedelijk gebied beperkingen vanwege de wateroverlast die het kan veroorzaken. Door de aanwezigheid van het Omleidingskanaal is er hier de unieke situatie aanwezig om de waterhuishouding van de Dommel door Boxtel in ere te herstellen, waarbij toch de veiligheid tegen natte voeten in Boxtel gegarandeerd blijft. In het uitvoeringsplan is daar goed gebruik van gemaakt. Zo wordt de Dommel door Boxtel weer de hoofdloop en wordt het Omleidingskanaal gebruikt bij grotere afvoeren. Naast de hoofddoelen als beekherstel en het realiseren van een ecologische verbindingszone is ook rekening gehouden met cultuurhistorie, recreatie en de woon- en werkomgeving.

Planning

De uitvoering van het resterende deel van het project zal naar verwachting vanaf september 2009 tot met december 2010 in beslag nemen.

Informatiebijeenkomst

Er zijn diverse informatiestands met medewerkers van Waterschap De Dommel en gemeente Boxtel die specialistische uitleg zullen geven over de verschillende plannen en werkzaamheden. Tevens kan aan de hand van tekeningen en schetsen worden gezien hoe de Dommel zal worden ingericht. Bij de centrumpassage van de Dommel, tussen de Raaphofbrug en Zwaanseburg, zullen beide oevers worden verfraaid met een stapelmuur van natuursteen. Tijdens de bijeenkomst zal hier specifiek aandacht aan worden gegeven.