FNV


6-5-2009

Tentoonstelling en boek over werkende armen

`Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt'. Onder deze titel organiseert de FNV in 2009 op een groot aantal plaatsen in het land een tentoonstelling met portretten van en interviews met werkenden. Hiermee vraagt de FNV aandacht voor de positie van werknemers en zelfstandigen die met werken een krap inkomen verdienen en daarvan maar moeilijk rond kunnen komen. Vaak zijn het alleenstaande ouders (moeders).

Voorlopig zijn deze data al bekend:

Dinsdag 12 en woensdag 13 mei, Beurs van Berlage, Amsterdam Zaterdag 23 mei, Grote Markt, Goes (10-16 uur) Dinsdag 23 juni - 6 juli, Stadhuis Rotterdam

De portretten en interviews zijn gebundeld in het gelijknamige boek `Onzeker bestaan. Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt' van Will Tinnemans, uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Veel mensen werken via los-vaste overeenkomsten, op uitzendbasis, payroll-constructies of andere overeenkomsten met een minimale zekerheid voor de werknemer en een maximale zekerheid voor de werkgever. Bovendien verrichten veel werknemers hun dagelijks werk onder risicovolle omstandigheden. Naleving van de Wet op de Arbeidsomstandigheden wordt binnen bepaalde sectoren niet altijd even serieus genomen.

Flexwerkers Flexwerkers vormen binnen bedrijven een flexibele schil. In tijden van economische neergang bezuinigen bedrijven het eerst op deze werknemers. De FNV maakt zich grote zorgen over de enorme toename van en diversiteit aan flexconstructies. Deze contractvormen veroorzaken bij een grote groep werkenden een hoge mate van werk- en inkomensonzekerheid.

Werk wordt vaak alleen in deeltijd aangeboden. Bijvoorbeeld in de zorg en de supermarkten willen mensen vaak best voltijd werken. Maar dat kan niet.

Veel mensen die aan de rafelrand van de arbeidsmarkt werken, ervaren dat zij respectloos worden behandeld. Wat voor veel werknemers in vaste dienst met goede banen als vanzelfsprekend geldt, blijkt voor hen veel minder van toepassing.

Illegale werkers De tentoonstelling vraagt ook aandacht voor de positie van illegale werkers in Nederland. De FNV vindt dat alle werknemers, ook illegalen, een reële mogelijkheid moeten hebben om uitbuiting en onveilige werkomstandigheden aan de kaak te stellen: `geen paspoort, wel rechten'.

Groeiende armoede Armoede komt anno 2009 nog steeds voor in Nederland. Afhankelijk van de gehanteerde definitie varieert het aantal arme huishoudens van 244 tot 662 duizend. Het aantal personen dat in 2005 in een huishouden leefde met een inkomen onder de lage inkomensgrens lag op circa 1,4 miljoen. Dat is bijna 9 procent uit van de Nederlandse bevolking. Schokkende cijfers voor een hoogontwikkeld land als Nederland.

De armoede onder werkenden loopt de laatste jaren ook verder op: van 97 naar 182 duizend in de periode van 1990 tot 2005. Bijna een verdubbeling dus. Het aantal `arme' zelfstandigen stijgt zelfs met een factor 2,5: van 50 tot 128 duizend.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de oorzaak van deze vormen van armoede vooral is toe te schrijven aan de herziening van het stelsel van sociale zekerheid. Bovendien blijkt de stijging van het minimumloon sterk achtergebleven.

Veel zelfstandigen komen in armoede terecht. Maar ook alleenstaande moeders met deeltijdbanen. Voor de FNV is het duidelijk dat werk als de koninklijke weg uit de armoede niet meer vanzelfsprekend is.

De interviews geven aanleiding om de verslechtering van arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden aan de onderkant van de arbeidsmarkt ter discussie te stellen en te vragen om verbetering.

De FNV wil: Gewoon goed werk, voor iedereen! Werk dat een inkomen oplevert dat `hem/haar en zijn/haar gezin een menswaardig bestaan verzekert, welke beloning zo nodig met andere middelen van sociale bescherming zal worden aangevuld'. Zo staat het in artikel 23 (3) van de mensenrechten. En zo willen we het in Nederland!

Stellingen
1. Werkende armen met kleine banen moeten veel vaker dan nu in de gelegenheid worden gesteld om met volwaardige contracten te werken.
2. Voor werkende armen moeten maatregelen in de fiscale sfeer verbetering brengen in hun inkomenspositie, ook al gaat dat ten koste van de koopkracht van de midden- en hogere inkomens. Verhoging van de alleenstaande-oudertoeslag is ook een mogelijkheid.
3. In het stelsel van sociale zekerheid moet meer ruimte gecreëerd worden om werkende armen financieel bij te staan. Dat moet op centraal niveau worden geregeld en mag niet afhankelijk zijn van gemeentelijk beleid.
4. Flexwerk zou beperkt moeten worden tot piekperioden en ziektevervanging. Werk voor negen maanden per jaar? Dan een normaal contract.
5. Gelijk werk, gelijk loon. De gewone cao zou ook vanaf de eerste dag voor uitzendkrachten moeten gelden.

Voorwoord van Agnes Jongerius, voorzitter FNV "Wat een moed, wat een veerkracht, wat een incasseringsvermogen. Die woorden komen bij me op als ik de verhalen in dit boek lees. Op onze oproep aan werkende armen meldden zich veel vrouwen - vaak alleenstaande moeders. Want, zo zeiden ze, wij hebben niets meer te verliezen. `We zijn de schaamte voorbij.' En ondanks hun armoede zijn ze trots. Trots op hun kinderen, trots dat ze het ondanks alles toch steeds redden. Hun liefste wens: ontsnappen aan de armoede en een betere toekomst voor hun kinderen. Dat geldt ook voor de mannen. Ze werken hard, scholen zich bij en toch is er weinig uitzicht op positieverbetering. Voor laaggeschoold en een beetje ouder zit de arbeidsmarkt al gauw op slot. Dat begint zelfs al bij je dertigste. En vaak nog eerder, omdat werkgevers liever alleen jeugdlonen betalen."

Agnes Jongerius, voorzitter FNV, in het voorwoord van het boek `Onzeker bestaan. Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt'.

De tentoonstelling De tentoonstelling bestaat uit 20 oprolbare panelen. Gemakkelijk te vervoeren en te verplaatsen. De tentoonstelling bevat een introductie en eindtekst en 19 portretten van alleenstaande moeders die werken als postbesteller, schoonmaakster of productiemedewerkster; werknemers met twee banen; werkers in de vleesverwerkende industrie en de taxibranche; een zelfstandige; werkers in de zorg en domestic workers: iIlegale werknemers die het huishouden van Nederlandse gezinnen bestieren.

Bestellen

Onzeker bestaan
Onzeker bestaan
Will Tinnemans

De portretten en interviews zijn gebundeld in het boek Onzeker bestaan, leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt, Will Tinnemans, foto's Chris de Bode, uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2009, ISBN 978 90 468 0584 8, prijs EUR 14,95.