De Haagse Hogeschool

Trudy Dehue en Gerard Visser op 12 mei in debat over âDe kunst ongelukkig te zijnâ

Op dinsdag 12 mei 2009 debatteren de wetenschappers Trudy Dehue en Gerard Visser over âDe kunst ongelukkig te zijnâ. Beiden hebben op grondige wijze studie gemaakt van onze omgang met het menselijke gevoelsleven en publiceerden onlangs een boek daarover. Het debat wordt georganiseerd door het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk van De Haagse Hogeschool. Het betreft de derde discussie in de filosofische debattenreeks Diep & Heftig van het lectoraat.

We leven in een cultuur van geluk. Onderzoek toont aan dat wij ons behoorlijk goed in ons vel vinden steken. Op scholen worden gelukslessen gegeven. Gevoelsdeskundigen, zelfhulpgidsen en lifestyleglossies grossieren in geluk. We varen wel en proberen dat nog een tandje hoger te zetten. Je leeft immers maar één keer. Voor je het weet, is het weer voorbij. Je moet hier en nu het onderste uit de kan zien te halen.

We leven in een cultuur onder druk. Onderzoek toont aan dat depressie hard op weg is volksziekte nummer één te worden. Op scholen worden antidipcursussen gegeven. Eet-, drink-, gok- en game-verslavingen zijn niet van de lucht. We hebben het moeilijk en proberen daar een remedie voor te vinden. Je leeft immers maar één keer. Voor je het weet, is het weer voorbij. Je moet hier en nu het onderste uit de kan weten te halen.

In het debat gaan Trudy Dehue (hoogleraar wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Groningen) en Gerard Visser (hoofddocent filosofie van cultuur en samenleving aan de Universiteit van Leiden) in op onze omgang met ons gevoelsleven. Zou er iets aan de hand kunnen zijn met die omgang? En is hij typerend voor onze huidige cultuur? Wat is er nu precies mis en wat kunnen we eraan doen? De wetenschappers geven ieder een inleiding op hun werk en worden daarna kort geïnterviewd door Marli Huijer, lector Filosofie en Beroepspraktijk. Daarna start de discussie en krijgt de zaal ruimschoots gelegenheid te reageren. Tenslotte is er een signeersessie waarin beide wetenschappers hun meest recente publicatie signeren.

Het debat vindt plaats op dinsdag 12 mei 2009 van 15.00-17.00 uur in de Aula van De Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 te Den Haag.

U bent van harte uitgenodigd om dit debat bij te wonen. Meer informatie vindt u op www.dehaagsehogeschool.nl/lectoraatfb.