Staatssecretaris Bijleveld woont instructie stembureauleden bij

Persuitnodiging

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) bezoekt dinsdag 12 mei een instructieavond voor stembureauleden in Bergen op Zoom. Stembureauleden krijgen bij de komende verkiezingen te maken met een aantal veranderingen zoals de identificatieplicht en het handmatig tellen van stembiljetten.

Het ministerie van BZK, in samenwerking met de Nederlandse Verenging van Burgerzaken (NVVB) heeft daarom materiaal gemaakt om de stembureauleden te ondersteunen bij het uitoefenen van hun taak. In het verleden was het voorbereiden van verkiezingen en het voorlichten van stembureauleden de exclusieve verantwoordelijkheid van de gemeente. Om meer uniformiteit in het optreden van stembureauleden te krijgen, is dit materiaal ontwikkeld.

Tijdens de Europese verkiezingen op donderdag 4 juni geldt voor het eerst een identificatieplicht in die gemeenten waar kiezers een stempas krijgen. Met die stempas kunnen zij terecht kunnen in een stemlokaal naar keuze binnen de eigen gemeente. Om hun stem uit te brengen, moeten zij zich in het stembureau identificeren met een geldig identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs).

Bij de Europese verkiezingen wordt gestemd met potlood en papier. Dat betekent dat stembureauleden in veel gemeenten voor het eerst in lange tijd weer handmatig de uitgebrachte stemmen moeten tellen..

Wanneer:

Dinsdag 12 mei, 19.00 -20.45 uur.

Waar:

Markiezenhof

Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom

Programma:

19.00 uur Aanvang instructieavond

Woord van welkom door burgemeester Polman

Korte toespraak staatssecretaris Bijleveld-Schouten

Korte toespraak voorzitter NVVB, Cees Meesters

Ca. 19.15 uur Instructieprogramma

Ca. 20.15 uur Informele afsluiting, gelegenheid om de pers te woord

te staan en met een aantal medewerkers te spreken.

Ca. 20.45 uur Vertrek staatssecretaris

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed