Gemeente Alkmaar


Wethouder Meijer ontvangt leerlingen Darmstadt en Troyes

Wethouder Meijer ontvangt op dinsdag 12 mei om 15.00 uur een groep leerlingen uit Darmstadt en Troyes. De groep bestaat uit 25 leerlingen en docenten van de Georg Büchner Schule uit Darmstadt en het Lycée Les Lombards uit Troyes. Zij brengen van 11 tot 14 mei een bezoek aan het Petrus Canisius College in Alkmaar.

De drie scholen zijn vorig jaar gestart met het uitwisselingsproject "Differences and similarities between our Twin Cities. De schoolvakken aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, Engels, ANW en Cultureel Kunstzinnige Vorming spelen hierin een hoofdrol. Na de voorbereidende bezoeken van de docenten aan de drie steden hebben de leerlingen via de websites het project verder uitgewerkt. Tijdens dit tegenbezoek aan Alkmaar wordt het project afgesloten tijdens de zogenaamde Final Meeting. De leerlingen verblijven in gastgezinnen, de docenten in hotels in de stad.

Programma

Dinsdag verzorgen leerlingen van het PCC rondleidingen door de school. Een sportspektakel van de sectie Lichamelijke Opvoeding werkt als "ijsbreker": Leerlingen moeten fysiek op elkaar steunen, vertrouwen en samenwerken. Na de gezamenlijke lunch volgt de kennismaking met de lessen op school en daarna een speurtocht in de Alkmaarse binnenstad (geschiedenisonderdeel van het project).

De dag wordt na de officiële ontvangst afgesloten met een gemeenschappelijke activiteit (maatschappijleeronderdeel van het project) en een gemeenschappelijke maaltijd.

Woensdag volgt een busexcursie waarin de leerlingen kennismaken met de omgeving van Alkmaar (aardrijkskundeonderdeel van het project): via de duinen, bollenvelden, polders en het verstedelijkt gebied terug naar school. Hier worden de projectpresentaties voorbereid en uitgevoerd.

De groep vertrekt op donderdag 14 mei na de slotactiviteit op school weer naar huis.

Subsidie Comeniusprogramma

Vanwege het succes hebben de deelnemende scholen besloten een subsidie van het Comeniusprogramma van de Europese Unie aan te vragen voor de verlenging van dit project met twee jaar.