Dienstenbond CNV

Nieuws

11 mei 2009

RBS blijft zeker in Nederland

Op 7 mei 2009 heeft Jan de Ruiter aan CNV Dienstenbond een overzicht gegeven van de stand van zaken bij RBS in Nederland. Wij waren verontrust geraakt door de persberichten en signalen van leden over grote op handen zijnde reorganisaties. De Ruiter betoogde dat RBS in Nederland de enige bank is die alle bankproducten op de plank heeft (behoudens retail) en op de meest efficiënte wijze de klant kan bedienen, dus tegen concurrerende prijzen. Hij benadrukt dat de belangrijkste klanten van RBS de nabijheid van de bank en het Nederlands als voertaal eisen. Alleen al daarom blijft RBS in Nederland, want deze service zal nooit vanuit Londen kunnen worden gegeven. RBS Nederland lijkt in Q1 een goede omzet te maken.

Ontwikkeling werkgelegenheid
Allereerst kregen we een overzicht van de huidige personeelsaantallen (`head count'). Die hadden we gevraagd om onnodige discussies te voorkomen over het aantal RBS medewerkers. Elke maand zullen we een update krijgen. Daarmee kunnen we controleren hoe het werknemersbestand zich ontwikkelt.

Op dit moment loopt de 2e fase van de herstructurering van GBM. De veranderingen zijn `voor 80%' doorgevoerd en de `laatste 20%' komt later dit jaar.

De herstructureringsplannen voor Manufacturing, zoals aangekondigd begin april door RBS CEO Hester, zullen eind mei/begin juni voor Nederland bekend zijn. Dan volgt ook een advies aanvraag voor de COR. Ook met bonden zal hierover verder worden gesproken.

Het project NL Directorate (opvolger van Wonder Wall) is het grootste project tot nu toe. Het (terug) insourcen van ICT-activiteiten vanuit EDS is nog steeds in studie. Het Rewind project is een wereldwijde operatie. In Nederland is van een zeer gecompliceerde situatie sprake, juist vanwege de overname van (een deel van) ABN AMRO. Een besluit hierover is niet eerder te verwachten dan voor de zomer en de uitvoering niet eerder dan in Q3 2009.

Als de markt blijft zoals die nu zich ontwikkelt, dan verwacht RBS geen grootscheepse reorganisaties, anders dan de reeds geplande. De exacte eindsituatie bij RBS in Nederland zal op basis van de nu bekende omstandigheden minder zijn dan de oorspronkelijk in 2007 gedachte 2000 werknemers, maar De Ruiter verwacht geen grote verschillen ten opzichte van dat aantal.

CAO en E-CAO bij RBS
De huidige ABN AMRO cao's zullen blijven gelden tot 1 maart 2010, ook na de legal separation (verwacht 1 november 2009). Als er tegen maart 2010 nog geen nieuwe, eigen RBS Cao's zijn overeengekomen, heeft in ieder geval de oude ABN AMRO arbeidsvoorwaarden cao nog een jaar nawerking.

Juridisch is het niet helder of deze nawerking ook voor de E-cao geldt. RBS wil ruim voor die tijd met eigen voorstellen komen om met de bonden tot nieuwe cao's te komen. Dus wellicht is er straks helemaal geen probleem.

RBS erkent, dat mensen die nu bij boventalligheid moeten kiezen voor de Vertrekstimuleringsregeling of het Employability Center, voor een welhaast onmogelijke keuze staan. Immers, ná 1 maart 2010 kan de E-cao veranderen en dat zou -zonder overgangsafspraken- ook tot wijzigingen voor de gebruikmakers van het EC kunnen leiden. Zij willen daarom met ons praten over de mogelijkheid om voorafgaande aan de cao-onderhandelingen al een overgangsregeling af te spreken. De volgende bijeenkomst, 4 juni a.s., komen zij met een voorstel.

Pensioen
Op dit moment loopt een studie of alle voormalige ABN AMRO'ers en alle nieuwe RBS collega's in één pensioenfonds kunnen worden ondergebracht, ook samen met ABN AMRO II, Fortis Bank Nederland en de mogelijk toekomstige Remedy-werkgever. Dan kunnen de pensioengelden in een grotere massa worden beheerd, maar wel ieder met een mogelijk eigen regeling. Daarmee is er meer stabiliteit te bewerkstelligen voor de pensioengelden.

RBS zal de mensen, die via de rechtsopvolging na de legal separation vanaf ABN AMRO bij hen in dienst komen, het pensioensysteem laten behouden wat ze nu hebben. Alle nieuwe mensen willen ze graag een beschikbaar premie pensioen (`defined contribution') systeem aanbieden. Over dat laatste zijn we het zeker niet eens. De volgende keer komt ook dit onderwerp weer op de agenda. Dan zal er ook iemand van de pensioenafdeling RBS bij zijn

Voor vragen of opmerkingen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Benard Jan de Groot 010-2651111 email B.degroot@remove-this.cnvdibo.nl We houden u op de hoogte!