Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling


Essays over participatie van jongeren met een beperking 12 mei, 2009
De instroom in de Wajong haalt regelmatig de krantenkoppen. Cijfers laten zien dat zon 60 jongeren per dag een Wajongkwalificatie ontvangen. Veel van deze jongeren hebben wel degelijk de potentie om op enige manier te participeren in de samenleving. En hoewel de Tweede Kamer op 21 april een nieuwe wet Wajong heeft aangenomen is de problematiek daarmee allerminst verdwenen. De RMO heeft diverse adviescolleges daarom eind 2008 gevraagd vanuit verschillende perspectieven op deze problematiek te reflecteren. Jongeren met een beperking laten participeren, gaat namelijk niet alleen om een goed stelsel van sociale zekerheid, maar ook om toegankelijkheid van vervoer, opleidingsplaatsen, begeleiding naar werk, inrichting van huisvesting en sociale verbanden.

Het resultaat is een bundel met de titel Beperkt maar niet begrensd. Acht adviescolleges hebben een bijdrage geleverd. Het eerste essay is van ervaringsdeskundige Sander Hilberink. Hij laat zien welke drempels er in de praktijk zijn voor duurzame zelfstandigheid van jongeren met een beperking.

Op 5 maart 2009 organiseerde de RMO in samenwerking met kenniscentrum CrossOver een bijeenkomst om door te praten over de essays. In het laatste gedeelte van de bundel vindt u een reflectie op die middag. Een van de opmerkingen is alle aanwezigen ongetwijfeld bijgebleven: we weten wat de analyse is, laten we het nu eens gaan doen!. Met deze bundel wil de RMO een aanzet geven. De kansen voor jongeren met een beperking moeten gekeerd worden. De RMO nodigt alle betrokken uit om zich daar actief voor in te zetten.