Gemeente Oldebroek


Landbouw & Natuur in het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2007

Zoals bekend ligt momenteel het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied 2007 ter inzage. In het plangebied zijn de meeste gronden bestemd voor agrarische- en natuurdoeleinden. Dit is niet verwonderlijk. De gemeente is van oudsher een agrarische gemeente en is gelegen in en nabij de Veluwe en de Veluwe Randmeren. In dit artikel wordt u beknopt geïnformeerd over de wijze waarop in dit plan de thema's Landbouw en Natuur zijn geregeld.

In het bestemmingsplan wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten agrarische bedrijven, zoals grondgebonden agrarische bedrijven, de intensieve agrarische bedrijven en de gemengde bedrijven (zowel grondgebonden als een intensieve bedrijfstak). Verder is er nog een afzonderlijke regeling voor paardenhouders en manegebedrijven.

De grondgebonden agrarische bedrijven zijn voor de gemeente van belang voor de beweiding en daarmee de agrarische ambiance van het gebied. Verwacht wordt echter dat de kleinere agrarische bedrijven de komende jaren hun bedrijfsvoering zullen beëindigen. In die gevallen moet worden onderzocht welke bestemming dan het meest gewenst is en ook wat er met de vrijkomende agrarische opstallen moet gebeuren. Er zijn mogelijkheden voor een functiewijziging naar wonen of een in het buitengebied passende woonwerk combinatie en voor hobbymatige agrarische activiteiten.

Verder wordt er een behoefte aan schaalvergroting voorzien. Om te zorgen dat het milieu als gevolg hiervan niet wordt geschaad wordt met de ontwikkelingsmogelijkheden gedoceerd omgegaan. Een en ander is naar voren gekomen uit de milieueffectrapportage (Plan-MER) die voor dit bestemmingsplan is opgesteld. De bestaande bouw- en gebruiksrechten van de gronden worden zoveel mogelijk gerespecteerd, maar bij verdere uitbreidingswensen moeten eerst de milieubelangen worden afgewogen, zoals bijvoorbeeld ammoniakdepositie, geurhinder, landschappelijke inpassing, archeologie en eventuele verkeersaspecten. Op deze wijze krijgt het milieu een volwaardige plaats bij de besluitvorming van dit plan.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de toelichting van het bestemmingsplan. Ook kunt u hierover met ons van gedachte wisselen op de inloopavonden op 14 mei, 18 mei of 20 mei aanstaande.