GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Sargentini: SP draait kiezer rad voor ogen met nationalistische nostalgie

Amsterdam, 12 mei - De SP zet op haar website elke dag een "leugen van de dag". GroenLinks-lijsttrekker Judith Sargentini: "De SP stelde gisteren dat Nederland ondanks de euro in plaats van dankzij de euro overeind blijft in de crisis. Met haar nationalistische nostalgie naar de gulden draait zij de kiezers een rad voor ogen."

Nederland heeft een grote financiele sector. Sargentini: "Zonder de euro zou de kredietcrisis ons veel harder hebben getroffen. De risico's die de overheid op zich neemt met forse reddingsoperaties van banken als ABN Amro en ING zouden dan het vertrouwen in de Nederlandse kredietwaardigheid hebben ondermijnd, en daarmee ook het vertrouwen in de gulden. De overheid zou veel meer rente moeten betalen over zijn schulden, burgers ook."

"Andere EU-landen zouden in de verleiding zijn gekomen om de export aan te jagen door hun munt te devalueren. Of ze zouden door speculanten tot devaluatie zijn gedwongen. Wisselkoersrisico's zouden een klap hebben betekend voor import en export. In het exportland Nederland zouden inmiddels al honderdduizenden banen verloren zijn gegaan", aldus Sargentini.

De SP beweert dat het Verenigd Koninkrijk en andere landen zonder de euro het ook wel redden. "Terwijl iedereen weet dat de Britse pond nog nooit zo weinig waard is geweest. IJsland is bijna omgevallen en de regering in Denemarken wil een nieuw referendum over het invoeren van de euro. Die landen zijn misschien niet failliet, maar hun financiele situatie is toch echt niet rooskleurig." aldus Sargentini."In een wereld waarin de Nederlandse economie zo verweven is met die van de rest van de wereld, hadden we moeite gehad om onze gulden overeind te houden."


-----