CDA afdeling Gelderland


Dubbel fietspad Rijksweg voor verdubbelde veiligheid
---

ANP photo

PERSBERICHT

Sporters hoeven niet langer meer over te steken

Binnenkort is het ook voor de vele, vaak jonge sporters vanuit Malden of Nijmegen niet langer nodig om de gevaarlijke Rijksweg over te steken om bij sportpark De Kluis te komen. Op verzoek van het CDA heeft gedeputeerde Van Haaren besloten om het fietspad langs de Rijksweg te Malden, binnenkort ook aan de kant van sportpark De Kluis in twee richtingen open te stellen.
Fietsers kunnen nu vanaf Malden bij de rotonde bij de Droogseweg , en vanaf Nijmegen bij de stoplichten van de Scheidingsweg veilig aan de juiste kant van de Rijksweg komen. Overigens gebruiken scholieren het fietspad op dit moment al in beide richting.

Aanvulling op maatregelenpakket voor veiligheid Sinds het ongeluk op de Rijksweg bij Malden in december vorig jaar, waarbij een scholier blijvend letsel opliep, is de provincie druk bezig om de situatie daar te verbeteren. Hoewel er destijds luid geroepen werd om met spoed over te gaan tot het plaatsen van stoplichten heeft gedeputeerde Van Haaren conform het CDA standpunt gekozen voor een pakket van korte- en lange termijn maatregelen die het aantal ongelukken werkelijk zouden verminderen. In overleg met verkeersdeskundigen is er in afwachting van de structurele maatregelen inmiddels een knik in de weg aangebracht, zodat het verkeer gedwongen wordt gas terug te nemen. Ook zijn er verkeersborden geplaatst die adviseren niet harder dan 60 te rijden. Verder is de middenberm verbreed, zodat overstekende fietsers in het midden veilig kunnen wachten of de situatie opnieuw inschatten. Tenslotte, de meest belangrijke ingreep tot nu toe, heeft de provincie in afwachting van de structurele maatregelen het fietspad aan de kant van de A73 alvast provisorisch verdubbeld. Dankzij deze verdubbeling kunnen scholieren vanuit Malden nu bij de rotonde bij de Droogseweg al de Rijksweg oversteken om vervolgens over het fietspad aan de kant van de A73 zijde van de Rijksweg naar het Kandinsky College in Nijmegen te fietsen. Oversteken op het gewraakte punt is voor deze jongeren niet langer nodig. Nu het fietspad ook op het traject aan de sportparkkant in beide richtingen wordt opengesteld, is voorlopig een optimaal veilige situatie gerealiseerd.

De CDA Statenfractie heeft zich steeds sterk gemaakt om in overleg met experts en verkeersdeskundigen te komen tot adequate oplossing, en niet overhaast tot het plaatsen van stoplichten over te gaan. Volgens experts leiden stoplichten in dit soort situaties slechts tot schijnveiligheid. Kinderen nemen namelijk relatief weinig aanstoot aan de stoplichten. Bovendien leiden stoplichten die op onverwachte momenten in werking treden tot vaak uiterst gevaarlijke kop-staart botsingen, net zoals de opstoppingen die als gevolg van de stoplichten in Malden zouden ontstaan.

----------------------------