Geld voor jeugdparticipatie is geen probleem

12/05/2009 10:10

St. Jeugdcultuurfonds Nederland

Uit onderzoek door Gerda Jehoel-Gijsbers van het SCP blijkt dat te veel kinderen uit arme gezinnen niet erg mee kunnen doen. Onnodig vinden het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds.

Op dit moment is geld niet het probleem bij jeugdparticipatie. De Aboutaleb gelden bieden de gemeenten de kans om de komende jaren tienduizenden kinderen een cultuur en sportkans te bieden. Inmiddels zijn er in alle provincies en in meer dan 30 grote gemeenten en Jeugdsportfondsen en ook wordt er door het Jeugdcultuurfonds grote inzet gepleegd om zo snel mogelijk in heel Nederland Jeugdcultuurfondsen op te starten.

Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds maken het verschil tussen meedoen en niet mee kunnen doen. De werkwijze is simpel, niet bureaucratisch en snel. De onderwijzer of de jeugdhulpverlener kennen het kind, zijn sport- en of cultuurmotivatie en zijn ook bekend met de financiële situatie van ouder(s). Zij doen de aanvraag via de website van de fondsen en binnen drie weken kan het kind op pianoles of spelen bij de sportclub. Kinderen worden niet gestigmatiseerd want alleen de penningmeester van de sportclub of de muziekschool zien dat het fonds de rekening heeft betaald. Er wordt gewerkt met een kindvolgsysteem zodat de gemeenten precies weten dat hun geld bij de betreffende doelgroep terecht komt.

De formule die het Jeugdcultuurfonds en het Jeugdsportfonds gebruiken is hetzelfde en uit ervaringen uit Amsterdam en andere grote steden zoals Rotterdam en Tilburg blijkt dat het werkt. Grote groepen kinderen die voorheen Buitenspel stonden worden nu bereikt en er hoeft in principe geen kind uitgesloten te worden. Geld is dus niet het probleem.