Landstede

Opvoedcursus nu ook in Ermelo

Eigenlijk zou iedere ouder zon cursus moeten volgen. Je leert niet alleen je kind beter kennen, je leert ook jezelf en je reacties beter begrijpen. Tijdens de bijeenkomsten wordt op een hele positieve manier gepraat over opvoeden en wat daar zoal bij komt kijken, vertelt Gerda Grevengoed uit Putten over de Landstede-cursus Opvoedeneen hele kunst!.

Gerda is moeder van vier kinderen in de leeftijd van twee tot acht jaar. Ze zag een advertentie van de cursus in de krant staan en meldde zich aan. Het leek me een interessante cursus.

Als je kinderen hebt, krijg je graag handreikingen om sommige gewoonten die niet goed lopen, op een andere manier te kunnen doen zodat ze gemakkelijker en beter gaan. Want we willen natuurlijk allemaal een leuke en goede ouder zijn. In bepaalde opvoedkwesties vraag je jezelf wel eens af: ben ik nu de enige die met dat opvoedprobleem kampt?. Tijdens de bijeenkomsten werd me al snel duidelijk dat dit zeker niet het geval is, lacht Gerda Grevengoed.

Een handleiding voor opvoeden bestaat niet. Ieder kind en iedere ouder denkt en reageert verschillend. Het gaat vaak om de wisselwerking tussen ouder en kind. Hierbij is goede communicatie heel belangrijk. Daar wordt in de cursus dan ook de nadruk op gelegd, voegt Landstede-docente Riet Luiten toe.

Struikelblok
De cursus is bedoeld voor ouders van kinderen van vier tot en met twaalf jaar en duurt vijf dagdelen. Tijdens de cursus komen onderwerpen aan bod, zoals: verschillende opvoedstijlen, regels maken en grenzen stellen, straffen en belonen. Ook het omgaan met ruzies, pesten en zakgeld worden behandeld. Op de laatste avond van de cursus wordt een gastspreker uitgenodigd van een instantie, zoals Bureau Jeugdzorg of Icare.
Inwoners van de gemeente Ermelo kunnen gratis aan de cursus deelnemen. Vanaf 2 juni start de cursus in Ermelo.