Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Inbraakpreventie

Informatiebus op 16 en 23 mei

Help mee met het voorkomen van inbraken in IJsselmonde Inbraken vinden in alle jaargetijden en op alle momenten van de dag plaats. U moet dus altijd alert zijn. Bij de meeste inbraken kost het de inbreker hooguit een halve minuut om de woning binnen te komen! Hier tegen helpen goede sloten, maar er is meer nodig. Ook met uw gedrag kunt u het risico op inbraken voorkomen.

Deelgemeente IJsselmonde, stadsmarinier en politie willen samen met bewoners, corporaties en gemeentelijke diensten, het aantal inbraken in IJsselmonde terugdringen. Iedere inbraak is er één teveel. Er zijn al allerlei maatregelen genomen zoals extra politietoezicht en het snoeien van te hoge struiken voor meer zicht. Ook is er veel aandacht voor verlichting op straat en in portieken. En op 16 en 23 mei geven politie, deelgemeente IJsselmonde en stadsmarinier samen met een erkend beveiligingsbedrijf informatie over wat u zelf kunt doen om een inbraak tegen te gaan.

Door adequate reactie inbraakgolf drastisch afgenomen Net als in de rest van Rotterdam, heeft IJsselmonde vanaf december 2008 te kampen met een enorme golf aan inbraken. Vanaf eind december tot begin januari werden er in de deelgemeente 166 inbraken gepleegd. In voorgaande jaren vonden er gemiddeld 25 inbraken plaats. Om een eind te maken aan deze inbraakgolf is eind december 2008 een speciaal politieteam opgericht: Team Rimond. Een samenwerking van politieagenten uit IJsselmonde en Ridderkerk om verdachten op te sporen en nieuwe inbraken te voorkomen. Deze aanpak blijkt succesvol te zijn. Inmiddels is het aantal woninginbraken zo drastisch afgenomen, dat Team Rimond half maart is opgeheven. Momenteel zijn er ruim 40 verdachten aangehouden. De politie is deze verdachten op het spoor gekomen door onder andere kijkerstips na het uitzenden van camerabeelden op TV Veilig. Maar zeker ook door kundig politiewerk. Zo is de politie in burger gaan surveilleren om te kijken wat er in de wijken precies gebeurt. Ook nu het team Rimond is opgeheven, blijft de politie extra aandacht voor woninginbraken houden. Dagelijks zijn er zes man in uniform in een wijk te vinden. Ook worden er herkenbare politiewagens op de uitvalswegen in de wijken geparkeerd. Gewoon om te laten zien: de politie is aanwezig.

Buurtpreventie houdt een extra oogje in het zeil De politie staat niet alleen in de aanpak van woninginbraken. Zo heeft de deelgemeente aan haar partners Stadstoezicht en Buurtpreventie gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden. En zijn politie, deelgemeente en woningcorporaties actief de wijken in getrokken om tijdens avondschouwen onveilige situaties in kaart te brengen en op te lossen. Buurtpreventie bestaat uit wijkbewoners die op verschillende avonden in reflecterende jassen de buurt verkennen. Het team gaat steeds met twee mensen tegelijkertijd op stap. Ze letten of de verlichting overal goed werkt, of er geen losliggende stoeptegels zijn, of autos zijn afgesloten en of er bij woningen geen ramen en deuren openstaan. Maar vooral kijkt Buurtpreventie naar de mensen en knopen ze op straat gesprekken aan. En dat werkt. Het wordt rustiger in de wijk en er is minder overlast als het team zijn ronde maakt. De bewoners van Buurtpreventie staan er niet alleen voor. In dreigende situaties is een druk op de knop voldoende om binnen een paar minuten de politie ter plaatse te hebben. De politie en de deelgemeente ondersteunen het team van alle kanten. Bijvoorbeeld door de nieuwkomers een weerbaarheidstraining aan te bieden. In IJsselmonde is Buurtpreventie actief in Hordijkerveld, Heindijk, Reyeroord, Groenenhagen, het centrumgebied en binnenkort in Tuinhoven. Buurtbewoners die deel willen nemen aan Buurtpreventie zijn altijd van harte welkom. Als u hier belangstelling voor heeft kunt u contact opnemen met uw buurtagent of de deelgemeente.

Wat kunt u doen?

- Monteer dievenklauwen en raambomen op deuren en ramen.
- Zet een tijdschakelaar op een lamp zodat s avonds altijd een lichtje brandt.

- Sluit de bovenraampjes s nachts of als u weg bent.
- Kijk s avonds of s nachts als u even naar het toilet moet even naar buiten, als u iets verdachts ziet: bel 112.

- Draai altijd de voordeur op het nachtslot als u even het huis verlaat.

- Vermeldt uw afwezigheid nooit op de voicemail wanneer u op vakantie bent.

- Maak gebruik van de vakantiekaart van de politie als u op vakantie bent. Zij houden een extra oogje in het zeil.

- Doet de verlichting in uw straat het niet of heeft uw andere klachten over de buitenruimte? Neem dan contact op met de gemeente Rotterdam via het gratis telefoonnummer 0800-1545.

Kijk voor meer informatie op: www.politiekeurmerk.nl.

Informatiebus inbraakpreventie
Op twee zaterdagen, van 12.00 uur tot 16.00 uur, kunt u meer informatie krijgen over het tegengaan van inbraken. De informatiebus staat 16 mei bij het Winkelcentrum Keizerswaard en 23 mei op het plein aan de Oude Watering in Winkelcentrum Beverwaard.