D66

dinsdag 12 mei 2009

Nationaal Museum heroverwegen

D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham hekelt de gewijzigde plannen voor het Nationaal Historisch Museum in Arnhem. Hij pleit voor nieuwe afspraken, nu de directie is afgestapt van het originele plan voor de locatie en de 'historische canon' als leidraad. Van der Ham meent dat het plan, door deze ontwikkelingen, nu op losse schroeven komt te staan.

''Nieuwe afweging''

Van der Ham: "Arnhem had een mooi voorstel ingediend. Vooral door de locatie naast het huidig Openluchtmuseum kon D66 goed leven met Arnhem als vestigingslocatie: beide musea konden profiteren van de situatie. Nu dat het oorspronkelijke plan wegvalt en men zich ook niet aan de inhoudelijke opdracht wil houden, moet er een nieuwe afweging komen."

''Arnhem moet plannen bijstellen''

De sociaal-liberaal vindt dat Arnhem de plannen moet bijstellen, of dat het museum aan een andere stad moet worden gegund. Van der Ham: ''De plannen van Den Haag en Amsterdam waren ook erg interessant. Als Arnhem zich niet aan de afspraken houdt, dan moeten die steden een nieuwe kans krijgen.'' Eind mei houdt de Kamer een hoorzitting over het nieuwe Nationaal Historisch Museum. Begin juni debatteert ze met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk (PvdA).