NEN


Norm voor testen verboden stof (PFOS)

dinsdag 12 mei 2009, 10:20

PFOS is de algemeen aanvaarde afkorting voor perfluoroctaansulfonaten. PFOS zijn gechloreerde verbindingen met in het verleden talrijke toepassingen in consumentenproducten als textiel en papier. Maar PFOS blijkt giftig te zijn voor het milieu.

Daarom heeft de Europese Commissie in 2007 besloten de afzet en productie van PFOS in Europa te verbieden. NEN ontwikkelt een testmethode om de aanwezigheid van PFOS in diverse materialen te kunnen detecteren. PFOS staan onder meer bekend om hun afstotende eigenschappen en worden dagelijks in vele consumentenproducten gebruikt. Zij kennen ook enkele specifieke industriële toepassingen in uiteenlopende producten en procedés als microchips, blusschuim, verchroming en hydraulische vloeistoffen die in de luchtvaart worden gebruikt. Deze chemische stoffen zijn erg toxisch, persistent en bioaccumulerend, en bezitten eigenschappen waardoor ze onaanvaardbare risico's kunnen opleveren voor de volksgezondheid en het milieu.

De Europese industrie produceert al een aantal jaar geen consumentenproducten meer die PFOS bevatten, bij consumentenproducten van buiten Europa is dit niet altijd even inzichtelijk en moeten worden getest.

In Europees verband heeft NEN de voortrekkersrol om een testmethode te ontwikkelen, die de aanwezigheid van PFOS in diverse materialen kan aantonen. De bedoeling van deze norm is het op de markt brengen en het gebruik van perfluoroctaansulfonaten (PFOS) en daarmee verwante stoffen te beperken.
De Europese norm focust zich op de volgende materialen:
* textiel;

* leer;

* tapijt;

* verf;

* papier en karton;

* brandblus schuim.

Er zal eerst een normontwerp voor commentaar verschijnen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met NEN Materiaaltechnologie, telefoon (015) 2690 107 of via e-mail: chemistry@nen.nl.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Chemiemail (Publicatie) NEN Arbomail (Publicatie)