NEN


Nano en cosmetica

dinsdag 12 mei 2009, 10:33

Nanotechnologie is een woord dat steeds vaker opduikt. Er wordt in de toekomst veel verwacht van deze methode om eigenschappen van materialen te veranderen. Het aantal praktische toepassingen is immens. Neem bijvoorbeeld cosmetica.

Onlangs is de herziening van de cosmeticawetgeving door het Europees Parlement goedgekeurd. Met de aangescherpte regels wil het Parlement onder meer de veiligheid van cosmetische producten verhogen en juridische onduidelijkheden weg werken. Er worden minimumstandaarden voor de risico-evaluatie van producten voorop gesteld, onder andere voor nanomaterialen. Dat is nodig, want volgens ramingen bevatten ongeveer 5% van de cosmetische producten nanodeeltjes. Nanodeeltjes bezitten bijzondere kenmerken die positief kunnen zijn, maar ook tegelijkertijd risicovol. Er wordt niet alleen voorzien in een specifieke veiligheidsbeoordeling. Ook stelt men een overgangsperiode vast, zodat een gebruiksverbod of -wijziging kan worden opgelegd als de gezondheid in het geding komt.

Testen van cosmetica
De nieuw opgerichte CEN-commissie Cosmetica gaat in de toekomst normen ontwikkelen voor het testen van nieuwe cosmetica waarin nanodeeltjes zijn verwerkt. Eventueel samen met de CEN/TC 352 commissie Nanotechnologies. Verder zou samenwerking mogelijk zijn op het gebied van labeling van cosmeticaproducten die nanodeeltjes bevatten en het opstellen van definities. Het is een relatief nieuwe ontwikkeling dat nanodeeltjes gebruikt worden als kleurstof, conserveermiddel of UV-filter in cosmetica. Het Europese Parlement wil daarom dat de veiligheid van cosmetica gewaarborgd wordt. Het gaat dan om nieuw ontwikkelde cosmetica met nanodeeltjes en niet om de bestaande cosmetica met nanodeeltjes.

Lees hier een persbericht uit Straatsburg "Lippenstift en crèmes veiliger in EU" (bron: nu.nl)
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Nanonormen, mis de boot niet (Nieuwsbericht) NEN Chemiemail (Publicatie)