Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over de enorme uitgaven voor consultants door Orbis

Antwoorden op kamervragen van Van Gerven over de enorme uitgaven voor consultants door Orbis

Kamerstuk, 11 mei 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMC/K/U-2925925

11 mei 2009

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Van Gerven aan minister Klink over de enorme uitgaven voor consultants door Orbis. (2009Z06519)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het artikel `Orbis 1,7 miljoen kwijt aan consultants'? 1)

Vraag 2

Zijn de beweringen in het artikel waar dat de financiële topman Van der V. Van Boer & Croon die op jaarbasis EUR 600.000 opstrijkt bij zijn aantreden in zijn kielzog vijf consultants van Boer & Croon heeft binnengehaald waarvan hij zelf associé is? Wat vindt u van een dergelijke acquisitie? Geniet Van der V. hierdoor extra voordeel?

Antwoord 1 en 2

Zie mijn antwoord op de eerste vraag van mevrouw Agema (ingezonden 7 april 2009, 2009Z06517)

Vraag 3

Wat is de precieze relatie tussen Boer & Croon en ABN-AMRO Fortis? Klopt het dat ABN-AMRO Fortis aandelen heeft van Boer & Croon? Zo ja, welk percentage van het totale aantal pakket aandelen zijn dan in bezit van ABN-AMRO Fortis?

Antwoord 3

Het antwoord op deze vraag moet ik u schuldig blijven.

Vraag 4

Is het ook waar dat er momenteel zeven consultants van Eiffel, Fagro en andere bureaus in financiële functies aan de slag zijn bij Orbis?

Antwoord 4

Zie mijn antwoord op de eerste vraag van mevrouw Agema (ingezonden 7 april 2009, 2009Z06517)

Vraag 5

Hoe beoordeelt u het gegeven dat de heer L. is ingehuurd als woordvoerder? Welke kosten zijn hiermee gemoeid? Vindt u dit een uitgave in het belang van goede gezondheidszorg? Zo ja, kunt u dit toelichten?

Antwoord 5

De woordvoerder is een van de tijdelijke en part-time functionarissen waarvan in mijn antwoord op vraag 1 van mevrouw Agema sprake is. Het is heel gebruikelijk voor een ziekenhuis om een woordvoerder/persvoorlichter te hebben.

Vraag 6

Wat vindt u van de kosten die met de inhuur van consultants en interimmers gemoeid zijn die dit jaar tot oktober Orbis EUR 1,7 miljoen kost?

Antwoord 6

Zie mijn antwoord op de eerste vraag van mevrouw Agema (ingezonden 7 april 2009, 2009Z06517)

Vraag 7

Vindt u dit niet ongehoord in relatie tot de financiële problemen en de 700 mensen die Orbis op advies van de financiële topman Van der V. wil ontslaan?

Antwoord 7

Zie mijn antwoord op de tweede vraag van mevrouw Agema (ingezonden 7 april 2009, 2009Z06517)

Vraag 8

Is het waar dat bij het afsluiten van het overbruggingskrediet van EUR 180 miljoen ABN-AMRO Fortis heeft geëist dat een Chief Financial Officer (CFO) van Boer & Croon als interimbestuurder moest worden aangesteld en dat ook het eigen vermogen moest vermeerderen met EUR 25 miljoen om voor een lening na 1 oktober 2009 in aanmerking te komen? Hoe beoordeelt u dergelijke voorwaarden? Is de vermogenseis voor Orbis niet irreëel en onwenselijk, omdat ze een bedreiging vormt voor de kwaliteit van de zorg?

Antwoord 8

De voorwaarden waaronder bank en instelling met elkaar financiering rond maken is onderwerp van onderhandeling tussen die partijen.

Vraag 9

Hoe beoordeelt u het optreden van de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur die dergelijke uitgaven voor hun verantwoording nemen? Getuigt dit niet van een gebrek aan leiderschap en lichtzinnigheid als men zo gemakkelijk grote uitgaven van publieke middelen fiatteert? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 9

In mijn antwoord op de eerste vraag van mevrouw Agema heb ik uitgelegd wat de situatie rond inhuur van externen is. In mijn antwoord op de tweede vraag van mevrouw Agema heb ik mijn opvattingen dienaangaande gegeven.

Vraag 10

Klopt uw bewering, gedaan tijdens het interpellatiedebat op 2 april 2009, dat er de laatste jaren geen bonussen zijn uitgekeerd? Waarom staan in het jaarverslag 2007 van Orbis wel bonussen vermeld, zijnde EUR 39.784,- voor de heer J. en EUR 36.182,- voor de heer B? Indien toch bonussen zijn gegeven, vindt u dit dan terecht gezien de grote financiële problemen waarin Orbis thans verkeert? Moeten zij hun bonussen dan niet inleveren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 10

Mijn opmerking betrof het jaar 2008.

Vraag 11

Vindt u een auto van de zaak voor bestuurders ter waarde van circa EUR 60.000 niet disproportioneel? Zo neen, waarom niet? Ontvangen de huidige bestuurders nog bonussen c.q. krijgen ze een auto van de zaak? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

Antwoord 11

De Raad van Toezicht heeft mij laten weten dat de beloning van de nieuwe bestuurders conform de NVZD-voorwaarden is. Daarover zal in het jaarverslag over 2009 verantwoording worden afgelegd.

Vraag 12

Is het waar dat wanneer de overheid garanties zou afgeven voor de over te sluiten lening van 180 miljoen waarvoor nu een krediet onder wurgende voorwaarden is afgesloten bij ABN AMRO - Fortis een besparing op het rentelasten in de orde van 1,5%, zijnde EUR 2,7 miljoen mogelijk is? Zo neen, waarom niet? Zo ja, bent u dan bereid garanties af te geven in het belang van de kwaliteit en continuïteit van zorg?

Antwoord 12

Zoals tijdens het recente interpellatiedebat al aan de orde kwam heeft de instelling geen garantie gevraagd. Tijdens hetzelfde debat heb ik aangegeven niet bereid te zijn een garantie te geven.

Vraag 13

Bent u bereid - nu u kennis hebt kunnen nemen tegen welke hoge kosten het op een mogelijk faillissement afstevende Orbis in feite wordt bestuurd door Boer & Croon en ABN AMRO- Fortis - in te grijpen? Zo nee, vindt u het dan wenselijk dat EUR 4,4 miljoen privaatgeld wegvloeit naar consultancy en banken hetgeen gelijk is aan circa 100 van de 700 banen die moeten verdwijnen? Zo nee, welke omstandigheden moeten dan aan de orde zijn voordat u ingrijpt?

Antwoord 13

Zoals ik in de antwoorden hierboven heb aangegeven is de situatie veel genunaceerder dan in de vraagstelling tot uiting komt. In genoemd interpellatiedebat heb ik mij aangesloten bij degenen die opmerkten dat sprake is van een instelling die zijn eigen verantwoordelijkheid oppakt en niet vraagt om garantiestelling of ingrijpen. Ik heb geen reden om op dat punt van mening te veranderen.


1) De Limburger, 3 april 2009

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Agema (PVV), ingezonden 7 april 2009 (vraagnummer 2009Z06517)