Gemeente Overbetuwe


College geeft impuls aan sport- en cultuurbeleid

---

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 6 mei ingestemd met de notaâs Overbetuwe Sportief en Overbetuwe Cultureel. In beide notaâs staan ontmoeting, ontplooiing en samenwerking centraal waarmee zij aansluiten bij de Toekomstvisie+. Wethouder Frits Witjes: âSport en cultuur geven kwaliteit aan onze samenleving. Het zorgt ervoor dat mensen zich prettig voelen. Wij willen dat iedereen, van jong tot oud, mee kan doen en er van kan genieten.â

10 punten

Beide notaâs beginnen met de 10 belangrijkste uitgangspunten. Frits Witjes: âEnkele uitgangspunten zijn voor zowel cultuur als sport van belang. Zo willen wij zowel op het gebied van sport als cultuur bepaalde doelgroepen extra stimuleren of ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan jongeren, ouderen of mensen met een beperking. Ook willen we voor beide terreinen combinatiefunctionarissen inzetten die samenwerking tussen organisaties gaan stimuleren.â

Jeugdsubsidie

Naast overeenkomsten kennen beide notaâs ook hun eigen uitwerking. Voor de sportverenigingen verandert bijvoorbeeld de jeugdsubsidie en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen verenigingen met en zonder kantine. In plaats daarvan ontvangen vanaf 2011 àlle verenigingen een bedrag van 18 euro per jeugdlid en kunnen zij aanvullende subsidie ontvangen als zij activiteiten organiseren die een directe relatie hebben met maatschappelijk verantwoord verenigen. Dit zijn activiteiten waarbij verenigingen een samenwerkingsverband aangaan met onderwijs en andere organisaties. Als verenigingen naast jongeren ook ouderen en mensen met een beperking stimuleren om te sporten en te bewegen, kunnen zij ook extra subsidie verdienen. In het overgangsjaar 2010 kunnen de verenigingen mét een kantine al in aanmerking komen voor een subsidie van 18 euro per jeugdlid.

Educatie en kunst in openbare ruimte

In Overbetuwe Cultureel zijn cultuureducatie en kunst in de openbare ruimte belangrijke speerpunten. Zo wil de gemeente dat kinderen op de basis- en middelbare school actief in aanraking komen met kunst. De combinatiefunctionarissen maar ook professionele kunstenaars moeten hierin een rol krijgen. Om grotere projecten op te zetten, stelt de gemeente voor om deel te nemen aan Cultuurpact Gelderland. Door de samenwerking kunnen projecten gerealiseerd worden die anders niet haalbaar zijn. Ook wil de gemeente minimaal éénmaal per jaar een opdracht verstrekken voor kunst in de openbare ruimte. Hiervoor stelt zij de âregeling beeldende kunstâ in.

Notaâs

Op 4 juni bespreekt de commissie Burger de notaâs en naar verwachting op 30 juni de gemeenteraad. De financiële consequenties van het beleid worden in het najaar voorgelegd aan de gemeenteraad bij de behandeling van de begroting 2010.
De notaâs zijn te lezen bij Vrije tijd en Cultuur. Ook liggen zij ter inzage aan de balie van het gemeentehuis in Elst en Andelst.