Ingezonden persbericht


12 mei 2009

GroenLinks wil einde aan striptease-act met milieuregels

Met de verregaande inperkingen van de milieuregels die gesteld worden aan de besluitvorming voor bouwprojecten, offert minister Cramer mens en milieu op aan het boeken van wat tijdswinst. Met snellere procedures is niks mis, maar niet ten kosten van een fatsoenlijke besluitvormingsproces, waarbij betrokkenen en deskundigen hun zegje kunnen doen, alternatieven naast elkaar worden gelegd en alle relevante informatie voor handen is om op verantwoorde wijze een knoop door te kunnen hakken. Vandaag behandelt de Kamer voorstellen van minister Cramer om de rol van milieu effect rapportages terug te dringen

De manier waarop het kabinet de milieuregels om zeep helpt heeft iets van een striptease-act. Stukje bij beetje worden de milieuregels uitgekleed, die gesteld zijn om de impact te bekijken van een project op de natuur, het milieu of de mensen die er in de buurt wonen.

Het is GroenLinks een raadsel waarom uitgerekend de minister van milieu voorstelt de verplichting te schrappen om altijd een zogenaamd meest milieuvriendelijke alternatiefop te nemen in milieu effect rapportages. En waarom het voortaan niet altijd meer nodig is om advies te vragen aan de (zeer gewaardeerde) Commissie voor de MER. Ook worden de mogelijkheden voor burgers om met name in de beginfase mee te praten beperkt. En schrapt de minister de startnotitie, waarin het speelveld in een besluitvormingstraject wordt afgebakend.

Bij het boeken van tijdwinst zijn niet zozeer de regels het probleem, maar doet de overheid er goed aan naar zichzelf te kijken. De grootste veroorzaker van de traagheid bij procedures is zij namelijk zelf.

GroenLinks zal tijdens het debat proberen met amendementen de verslechteringen te voorkomen. De amendementen behelzen:


1. Meest milieuvriendelijke alternatief blijft verplicht
2. Er wordt altijd om een advies voor de commissie voor de MER gevraagd
3. Inspraakmogelijkheid voor burgers in de beginfase blijft bestaan
4. Startnotitie blijft bestaan

Ineke ven Gent