KNHS


Het Tevreden Paard via KNHS verkrijgbaar
12 mei 2009
Uitreiking boek 'Het tevreden paard'

DEN BOSCH (KNHS) KNHS-directeur John Bierling ontving zondag tijdens de primeur van het evenement Hoefslag Horse Expo in Den Bosch het eerste exemplaar van het boek Het Tevreden Paard. In dit boek over paardenwelzijn, geschreven door Tessa van Daalen, leggen dierenarts Eric Laarakker, gedragswetenschapper Machteld van Dierendonck en freestyle trainer Emiel Voest uit wat de natuurlijke behoeften van een paard zijn, waarom dat zo is en hoe je daar in de hedendaagse maatschappij het beste mee om kunt gaan. Fotograaf Arnd Bronkhorst zorgde voor de fotos in het boek.

Samen met de Vereniging Eigen Paard en de Dierenbescherming verzorgde de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie een voorwoord voor het boek. Voor de KNHS is het vanzelfsprekend dat iedereen die de paardensport beoefent, zorgt voor goede voeding, huisvesting en training van zijn of haar paard. Veel mensen hebben de zorg voor het paard niet van huis meegekregen. De KNHS stimuleert de overdracht van kennis en ervaring door opleidingen, bijscholingen en voorlichting. Vandaar dat de KNHS dit boek van harte aanbeveelt. In Nederland zijn bijna een miljoen paardenliefhebbers en 450.000 paarden. Het boek is niet alleen bedoeld voor de beginnende paardenliefhebber; het kan ook ervaren paardenhouders nieuwe inzichten bieden.

Het paard is al 6000 jaar geleden geselecteerd om met de mens samen te leven en te werken en is dus ingeburgerd als gebruiksdier. In het boek staan praktische voorbeelden om het leven van een paard zo aangenaam mogelijk te maken. Het boek is verdeeld in vier hoofdthemas: het kopen van een paard, het houden van een paard, aan het werk met een paard en sport met een paard. De auteurs leggen op heldere wijze uit wat de natuurlijke behoeften van een paard zijn, waarom dat zo is en hoe iemand daar vanuit de alledaagse praktijk mee om kan gaan. De mening van de drie deskundigen levert een naslagwerk vol inzichten, wetenswaardigheden en praktische voorbeelden over hoe je het leven van een paard zo aangenaam mogelijk kan maken.

Het boek wordt uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost 22,95 en is voor KNHS-leden verkrijgbaar met een tijdelijk gereduceerde prijs van 19,95 via de webshop op www.knhs.nl.