Gemeente Harenkarspel


Brand vernietigt agrarische schuur in Waarland

Maandagavond 11 mei is rond 18.30 uur brand uitgebroken in een agrarische schuur aan de Woudmeerweg in Waarland. In de schuur heeft het vuur flink gewoed en dit leidde tot veel rookontwikkeling. Aan de omwonenden aan de Ambachtsdijk in Oudkarspel is gedurende korte tijd het advies gegeven om ramen en deuren gesloten te houden. De brand was na enige tijd onder controle. Uit onderzoek naar de schadelijkheid van de rook blijkt dat voor de omgeving geen gezondheidsrisico is ontstaan.

De brandweer was snel ter plaatse, maar heeft niet kunnen voorkomen dat de schuur volledig in de as is gelegd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Er is onderzocht of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. De schuur bleek asbesthoudend materiaal te bevatten. Metingen van de brandweer hebben uitgewezen dat het asbest zich alleen over de naaste omgeving van de schuur heeft verspreid. Dit geeft aan dat er voor de omwonenden geen gevaar voor de gezondheid is geweest.

Het asbest dat nog op de locatie van de brand ligt, zal zo spoedig mogelijk worden opgeruimd. Dit betreft twee woonerven en een deel van de openbare weg, de Woudmeerweg. Een deel van de weg (Woudmeerweg vanaf Oudkarspel tot kruising met Speketersweg in Waarland) is momenteel afgesloten voor het verkeer. Nog vandaag wordt met de opruiming begonnen, zodat de weg zo spoedig mogelijk weer kan worden vrijgegeven.
De schuur is volledig in de as gelegd. Persoonlijk letsel heeft zich tijdens de brand niet voorgedaan. Omwonenden zijn dinsdagmorgen per brief geïnformeerd. Omgeving Woudmeerweg

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600