Gemeente Graafstroom


Plaatsing AED (Automated External Defibrillator)

Aanschaf en Plaatsing AED (Automated External Defibrillator) Dit is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt bij een persoon met een circulatiestilstand, waardoor op een geautomatiseerde manier een elektrische schok wordt toegediend, met als doel het hart weer in een normaal ritme te brengen.

Elke week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Op dit moment overleeft maar 5 tot 10 procent van de slachtoffers. Dat zijn schrikbarende cijfers. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is van levensbelang.

Maar die omstanders moeten wel weten dat de eerste 6 minuten bij een hartstilstand cruciaal zijn én weten wat er moet gebeuren. Namelijk direct 112 bellen, onmiddellijk beginnen met reanimeren en met een AED het hart één of meerdere krachtige stroomstoten toedienen. De overlevingskans van slachtoffers van een hartstilstand kan dan worden verhoogd naar 50 tot 70 procent.

De Hartstichting wil mensen bewust maken dat je levens kunt redden als je weet wat je moet doen. Kijk ook op: www.6minuten.nl Door de gemeente Graafstroom zijn 7 AED-apparaten aangeschaft. Deze zijn geplaatst in speciale buitenkasten en worden beheerd door de lokale EHBO-verenigingen. In overleg met die lokale EHBO-verenigingen zijn de locaties bepaald.

Die verenigingen verzorgen op dit moment cursussen waardoor zoveel mogelijk belangstellenden worden geschoold in het gebruik van een AED-apparaat. Meer informatie?

EHBO, afdeling Bleskensgraaf en Wijngaarden, tel. (0184) 69 42 04.

EHBO, afdeling Brandwijk, Goudriaan, Molenaarsgraaf en Ottoland, tel. (0183) 58 19 38.

EHBO, afdeling Oud-Alblas, tel. (0184) 69 12 55.

Om welke locaties gaat het?

Bleskensgraaf,Gemeentehuis, Kerkstraat 8

Brandwijk, Muziekschool Peter Vogel, Kerkweg 9

Goudriaan Brandweerkazerne, Zuidzijde 147

Molenaarsgraaf,Winkelcentrum `de Molenwaard'

Ottoland Dorpshuis, Stadhoudersplein 8

Oud-Alblas,Slagerij Bakker, Dorpsstraat 60

Wijngaarden, De Haveling, Burg. Brouwerstraat 9