Inspectie Verkeer en Waterstaat


Meer en hogere snelheidsoverschrijdingen op het spoor

Nieuwsbericht | 12-05-2009

Het aandeel snelheidsoverschrijdingen van treinen in gebieden met een tijdelijke snelheidsbeperking (TSB-gebieden) is toegenomen van 1,45 procent in 2007 naar 5 procent in 2008. De vervoerders zijn gemaand tot het nemen van maatregelen. De veiligheid is echter niet in het geding geweest. Dit blijkt uit het `Jaarrapport Verkeersregels 2008' van de Inspectie Verkeer en Waterstaat. In dit rapport staat tevens hoe het is gesteld met de naleving van de regels voor rangeren, vertrekproces van reizigerstreinen en veiligheid in de cabine.

De Inspectie heeft in 2008 bij 140 treinen gecontroleerd op snelheid in TSB-gebieden. Dit zijn gebieden waar tijdelijk snelheidsbeperkingen gelden als daartoe een technische noodzaak is en/of de veilige berijdbaarheid in het geding is. Behalve een toename van het aantal snelheidsoverschrijdingen waren de gemeten overschrijdingen ook hoger dan in 2007. De hoogst gemeten snelheidsoverschrijding in 2007 was 16 kilometer per uur, in 2008 was dat 30 kilometer per uur.

Uit het rapport blijkt dat de naleving van de spoorwegregels over het algemeen bijzonder goed is. Zo rangeerden de spoorwegondernemingen allen conform de veiligheidsregels in de Spoorwegwet. De Inspectie nam bij het vertrekproces van reizigerstreinen geen gevaarlijke situaties waar. Het merendeel van de machinisten had zich voor vertrek goed voorbereid op bijzondere verkeerssituaties. Inspecteurs troffen slechts één keer een onbevoegde persoon aan in de cabine.

Meer informatie


* Jaarrapport Verkeersregels 2008
Pdf-document, 909 kB