Vereniging Nederlandse Gemeenten

Limburg trekt zn grens. Aanpak drugsproblematiek grensstreek Limburg via pasjessysteem

12.05.2009

De gezamenlijke Limburgse coffeeshopgemeenten gaan in samenwerking met de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en de VNG de overlast van de Limburgse coffeeshops en het drugstoerisme aanpakken. De pilot in Limburg betreft een provinciebrede invoering, die bestaat uit het verhogen van de drempel met name voor buitenlanders - om softdrugs te kunnen kopen in een coffeeshop. De coffeeshops in deze provincie transformeren van een open naar een gesloten inrichting. De maatregelen hebben een dusdanig ontmoedigend effect op het softdrugstoerisme dat zowel de massaliteit hiervan als de hiermee gepaard gaande overlast wordt gereduceerd.

Maatregelenpakket
Het maatregelenpakket is gericht op het ontmoedigen van de bezoekers, zoals o.a:

* Verkoop alleen aan leden na legitimatie met pasje; na inschrijving duurt het enkele dagen voor het pasje beschikbaar is.
* Bij aankoop maximaal 3 gram per klant per dag.
* Eén beleid voor Limburg, ter voorkoming van verplaatsingseffecten.
* Alle coffeeshops in Limburg hanteren dezelfde openingstijden.
* Indien mogelijk uitsluitend girale betalingen.

Het nieuwe systeem probeert de uitwassen van het huidige gedoogbeleid terug te brengen naar de oorspronkelijke doelstellingen van dit beleid, te weten het op beperkte schaal en volgens strikte regels gedogen van de koop van softdrugs voor eigen gebruik.

Dat is alleen mogelijk met een gecombineerde inzet van (coffeeshop-) gemeenten, coffeeshophouders en de landelijke overheid. Het succes van de pilot staat of valt met een stringente handhaving en goede voorlichting. Het pakket aan maatregelen voorziet dan ook in een voorlichtingscampagne, onder meer in de buitenlandse grensstreken. De voorziene ingangsdatum van dit gesloten systeem is 1 januari 2010.

Het systeem is ook toepasbaar om andere doelstellingen als gezondheidseffecten en het tegengaan van illegaliteit te realiseren. Daarom zullen er na Limburg nog twee pilots in Eindhoven en Enschede starten zodat ervaringen worden opgedaan met de verbreding van de maatregelen in andere gemeenten. De pilots zullen dus een ander karakter hebben omdat de problematiek anders is.

Als resultaat van de pilots ontstaat een reeks aan maatregelen die gemeenten, ook niet-grensgemeenten, kunnen treffen om de specifieke problemen doelgericht aan te pakken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zal de resultaten en effecten van de pilots monitoren en aan de overige gemeenten ter beschikking stellen.

Invoering
Aan deze nieuwe, baanbrekende aanpak is sinds de wiettop in november 2008 in Almere op bestuurlijk niveau hard gewerkt door een projectgroep onder leiding van Gerd Leers, burgemeester van Maastricht en destijds initiatiefnemer van de Wiettop.
Alle burgemeesters van de acht Limburgse coffeeshopgemeenten steunen het voornemen en zullen bestuurlijk het voortouw nemen tot invoering hiervan. Ook bij de Limburgse gemeenten zonder coffeeshops kan het systeem op een brede support rekenen.