Stemwijzer: Newropeans groter dan Partij voor de Dieren

12/05/2009 12:34

Newropeans

De Stemwijzer is sinds 24 april online. Sindsdien zijn ruim 130.000 stemadviezen gegeven. Het aantal stemadviezen voor de Europese partij Newropeans stijgt gestaag van 2,7% bij de start, naar 5,4% nu. Een totaal van ruim 7 duizend stemadviezen. Van de nieuwe partijen die aan de Europese verkiezingen deelnemen, krijgt Newropeans verreweg de meeste stemadviezen. Newropeans heeft inmiddels zelfs de Partij voor de Dieren ingehaald. Deze partij staat nu met ruim 5 duizend stemadviezen op 3,8% van de uitgebrachte stemadviezen. Libertas, een partij die zich eveneens als Europees afficheert, staat met ruim 500 uitgebrachte stemadviezen op slechts 0,4%.

De Europese partij Newropeans lijkt het meeste te profiteren van de recente aanpassing van de Stemwijzer. In eerste instantie werden alleen de gevestigde partijen standaard aangevinkt en meegenomen in het advies. Nieuwe partijen als Newropeans moesten de gebruikers zelf aanvinken. Om deze oneerlijke situatie te veranderen startte Newropeans een petitie tegen de Stemwijzer. Inmiddels is de Stemwijzer aangepast en kunnen alle partijen met één druk op de knop tegelijk worden aangevinkt.

In een reactie stelt lijsttrekker Arno Uijlenhoet verheugt te zijn over deze ontwikkeling: "Het geeft aan dat een flinke groep kiezers het met Newropeans eens is dat Europa transparanter en democratischer moet en dat we dat langs Europese weg moeten organiseren". "We zien dat ook terug in het verkeer via internet en telefoon. Steeds meer mensen weten door de Stemwijzer de weg naar ons te vinden, vragen informatie aan of zijn bereid zich voor ons in te zetten", aldus Uijlenhoet. Hoewel het nog te vroeg is om iets te zeggen over de verkiezingsuitslag, correspondeert een percentage van 5,4% met ruim één zetel in het Europees Parlement.

Als Europese partij pleit Newropeans niet voor meer Europa, maar voor een beter Europa. Een Europa waar de burgers grip op hebben en waarin zij zich herkennen. Newropeans pleit er voor dat de burgers in Europa in de toekomst twee stemmen kunnen uitbrengen: Een stem op een nationale partij en een stem op een Europese partij. Daarnaast wil Newropeans de Europese Commissie omvormen tot een Europese regering die net als de Nederlandse regering rust op een meerderheid in het parlement. Deze regering moet echt verantwoording gaan afleggen aan de burgers in Europa via het Europees Parlement. Voorts wil Newropeans dat nieuwe verdragen en uitbreidingen per Europees referendum aan de burgers in Europa worden voorgelegd.





http://www.newropeans2009.com/Nederland