Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 mei 2009

Gemeenten willen voldoende handhavingscapaciteit

Gemeenten hebben voldoende politiemensen nodig voor handhaving en toezicht. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt de politie echter steeds vaker ingezet voor justitiële taken. Dit gaat ten koste gaat van handhaving in de openbare ruimte, in het bijzonder de bestrijding van overlast en verloedering.

Minister Ter Horst van BZK heeft een bezuiniging aangekondigd op de instroom van agenten. De gevolgen hiervan zullen snel te merken zijn, als ook aspirant-agenten worden ingezet op straat.

Buitengewoon opsporingsambtenaren
Gemeenten kunnen wel boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) inzetten, maar die kunnen het tekort aan politiemensen niet compenseren. Boa's zijn volgens de VNG bedoeld als extra handhavingscapaciteit, niet om het tekort aan politiemensen op te vangen. "Ook kun je een boa slechts beperkt inzetten. Als een café bijvoorbeeld te harde muziek draait en met zijn terras de stoep blokkeert, zijn twee boa's nodig om te handhaven: één van milieu en één van openbare ruimte. Gemeenten hebben daarom behoefte aan breed inzetbare boa's", aldus de VNG.

Visie
De VNG wil dat er spoedig een visie op de gemeentelijke handhavingscapaciteit wordt ontwikkeld. Deze visie moet de volgende onderdelen bevatten: de omvang, de inrichting het aandeel van de politie en het aandeel van adequaat toegeruste boa's. In april is in het Strategisch Beraad Veiligheid afgesproken dat de VNG in samenwerking met het Rijk zo'n visie gaat ontwikkelen.

De Tweede Kamer spreekt op 13 mei over de inzet van de politie. De VNG zal de standpunten daar onder de aandacht brengen.