Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 mei 2009

Snellere aanpak jongerenoverlast in Arnhem

Sneller optreden bij jongerenoverlast moet in Arnhem leiden tot het voorkomen en afnemen van de klachten. De gemeente Arnhem, stichting Rijnstad en de organisatie Pactum/Rijn-side hebben hiertoe de samenwerkingsovereenkomst `Werken op straat' gesloten.

De overeenkomst leidt tot een transparante taakverdeling waardoor het werken op straat doelmatiger en efficiënter wordt. Met name op het gebied van de aanpak van overlast wordt in de overeenkomst helder beschreven wie welke actie onderneemt en welke stappen hierbij worden gevolgd. Dit is zeker ook belangrijk voor de wijkbewoners die bij de problematiek zijn betrokken.

Samenwerking jongeren- en straathoekwerk
De afspraken leiden tot een betere samenwerking op straat tussen jongerenwerkers en straathoekwerkers. Pactum/Rijn-Side probeert met haar straathoekwerk ingangen te vinden voor hulpverlening op maat, waarbij zij jongeren actief benaderen. Het straathoekwerk richt zich vooral op jongeren met een meervoudige problematiek, aangezien juist deze jongeren de weg naar de hulpverlening niet op eigen kracht vinden.

De jongerenwerkers van Rijnstad leggen contact met (groepen) jongeren op straat, waarbij ze jongeren bereiken die nog niet in de jongerencentra komen. Door deze actieve benadering kunnen de jongerenwerkers een aanbod doen op het gebied van vrije tijdbesteding, informatie, advies en jongerenparticipatie. De jongeren kunnen in de Rijnstad-locaties gebruik maken van het bestaande aanbod of van activiteiten die specifiek voor deze doelgroep worden ontwikkeld.

Bij de gemeente Arnhem staat samenwerking op het gebied van de aanpak van jongerenoverlast hoog op de agenda en de gemeente is medeondertekenaar van de overeenkomst. Rijnstad en Pactum/Rijn-side zien graag dat de politie zich ook achter de samenwerkingsovereenkomst schaart.