Gemeente Soest

.

Soest maakt tijdelijke woningverhuur mogelijk

12 mei

Tijdelijke verhuur is in Nederland op basis van huurbescherming vaak niet toegestaan. In een aantal uitzonderlijke situaties maakt de Leegstandwet tijdelijke verhuur voor een beperkte periode wel mogelijk. Burgemeester en wethouders hebben besloten de Leegstandwet in de gemeente Soest toe te passen en daarvoor beleidsregels vast te stellen.

De laatste maanden krijgen gemeenten in Nederland veel vragen over zogenoemde vergunningen voor tijdelijke verhuur. Directe aanleiding hiervoor is de huidige economische crisis en de gevolgen voor de woningmarkt. Veel woningeigenaren die willen verhuizen, slagen er niet in op hun woning tijdig te verkopen. Dubbele woonlasten zijn hiervan het gevolg.

Tijdelijke verhuur van woningen is dan een optie. Maar veel woningeigenaren kiezen hier niet voor vanwege de huurbescherming voor huurders. De Leegstandwet kan dan een mogelijkheid zijn. De Rijksoverheid moedigt gemeenten aan om de Leegstandwet toe te passen.

De Leegstandwet wordt in veel gemeenten ook gebruikt om leefbaarheidsproblemen bij stedelijke vernieuwing tegen te gaan. Vooruitkijkend naar toekomstige herstructuringsprojecten - waaronder Smitsveen - wil de gemeente de Leegstandwet ook in deze situaties kunnen toepassen. Zodra de huidige huurders hun woning hebben verlaten, verhuren de woningcorporaties hun woningen tijdelijk om leefbaarheidsproblemen tegen te gaan en kraken te voorkomen.

Door het vaststellen van beleidsregels maakt de gemeente duidelijk hoe zij haar bevoegdheid op basis van de Leegstandwet toe wil passen. Vergunningen voor tijdelijke verhuur moeten bij de gemeente schriftelijk worden aangevraagd.

Meer informatie op deze website: Tijdelijke verhuur