Greenpeace

Greenpeace in actie tegen palmolie voor biobrandstof

12 mei 2009

Amsterdam, Nederland -- Actievoerders van Greenpeace voeren actie bij Neste Oil in Finland, een gigant in biobrandstoffen. Ze schilderen de woorden `No Palm Oil Diesel' op olietanks en hangen een groot spandoek op. Op de Rotterdamse Maasvlakte, in Finland en in Singapore heeft Neste Oil vergevorderde plannen voor centrales waarin palmolie wordt bewerkt tot biobrandstof. In Nederland zal de import van palmolie hierdoor met bijna 50 procent stijgen. De productie van palmolie in Zuidoost-Azië gaat ten koste van oerwouden en veroorzaakt veel broeikasgasuitstoot. Greenpeace eist dat Europese overheden kiezen voor een goed klimaatbeleid, waarin ze afzien van het gebruik van palmolie als biobrandstof en geld investeren in het behoud van bossen.

"Palmolie voor biobrandstof is waanzin. Door de groeiende vraag naar palmolie van bedrijven als Neste groeit de druk om te kappen in de oerbossen. Dat is niet alleen een ramp voor de bossen, maar ook voor het klimaat. Gelukkig zijn de echte oplossingen onder handbereik: efficiënter met energie omgaan, écht duurzame energie en het beschermen van de laatste oerbossen", zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace Nederland.

Ontbossing is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering: 20 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot komt door het verwoesten van bossen. Indonesië is de derde grootste uitstoter wereldwijd door de enorme ontbossing. Met name bij het ontginnen van de veengronden van Indonesië en Maleisië voor de aanplant van oliepalmen komen gigantisch veel broeikasgassen vrij. Uit diverse onderzoeken blijkt dat biobrandstof gemaakt van palmolie van veenbosgronden zelfs een hogere broeikasgasuitstoot heeft dan fossiele brandstof. Dit kan oplopen tot wel vijf keer meer, onderzocht Greenpeace.

Neste Oil investeert flink in de biobrandstofsector. In de komende jaren staan centrales gepland in Finland, Singapore en Rotterdam. Het officiële startsein voor de bouw van de Rotterdamse fabriek wordt op 26 mei gegeven. In totaal zal de brandstofproducent minstens 1,5 miljoen ton palmolie jaarlijks gaan gebruiken, waarvan maar liefst 800.000 ton palmolie in Rotterdam. Met de drie nieuwe raffinaderijen wordt dit Finse staatsbedrijf de grootste verbruiker van palmolie wereldwijd. De biodiesel van palmolie wordt nu vooral op de Finse markt verkocht. Na campagne van Greenpeace heeft het Zweedse oliebedrijf OKQ8 besloten de biodiesel van Neste niet te verkopen in zijn tankstations.

Dit jaar vindt in Kopenhagen een cruciale klimaattop plaats. Landen onderhandelen er over de opvolger van het Kyoto-protocol. Het tegengaan van ontbossing krijgt hierbij een belangrijke plaats. Greenpeace wil dat premier Balkenende tijdens deze klimaattop aanstuurt op harde afspraken over het daadwerkelijk terugdringen van broeikasgasuitstoot. In 2020 moet Europa 40 procent minder uitstoten en daarnaast jaarlijks 35 miljard investeren voor het behoud van bossen en het tegengaan van klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Voor Nederland komt dit neer op nog geen twee euro per persoon per week. Greenpeace zal dit gehele jaar wereldwijd campagne voeren om wereldleiders aan te zetten tot een goed klimaatakkkoord.

Contact informatie


---

Voor meer informatie en beeldmateriaal: Arja Helmig, persvoorlichting Greenpeace, 020 5249 570 of 06 2503 1012 Suzanne Kröger, campagneleider bossen Greenpeace, 020 5249 595 of 06 2129 6901

Zie ook www.greenpeace.nl/youturn

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 550.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen. De organisatie is voor het behoud van oerbossen en een rijke biodiversiteit op land en in zee.