FloraHolland


Bloemenveiling FloraHolland: 2008 redelijk jaar, kostendaling nodig voor toekomst

FLORAHOLLAND AALSMEER, 12 mei 2009 (persbericht) - Ondanks de economische recessie sloot bloemenveiling FloraHolland het boekjaar 2008 af met een positief resultaat. De veilingomzet steeg vorig jaar met 0,3% tot ruim 4 miljard euro. Het eerste kwartaal van 2009 liep in de sierteeltsector minder gesmeerd. Tot en met begin mei bleef de veilingomzet 8% achter.
"De coöperatie rust gelukkig op een sterk fundament, maar we scherpen onze koers nu aan. Dat gaat voor de toekomst lagere veiling- en ketenkosten opleveren", constateerde algemeen directeur Timo Huges tijdens de presentatie van de jaarcijfers. "Door snel te handelen kunnen we stevig bezuinigen, waardoor we dit jaar ook bij een omzetdaling van zo'n 10% nog in de zwarte cijfers blijven. De sector heeft het niet makkelijk, maar we hebben vertrouwen in de veerkracht van onze kwekers en klanten".

Betalingszekerheid aantrekkelijk voor kwekers
In 2008 vond een verdere verschuiving van de afzet plaats. Via de veilingklokken op de zes marktplaatsen van FloraHolland (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde) werd in 2008 bijna 2% minder verkocht. De termijnverkoop via bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect groeide daarentegen met 4,6%. De productgroep kamerplanten kende een omzetstijging van 6,6% bij een volumegroei van 6,1%. De bloemenomzet nam met 2,9% af, bij een volumetoename van 1%.
Exporteurs, (groot)handelaren, bloemisten en supermarkten waren bij FloraHolland in 2008 goed voor de inkoop van ruim 11 miljard snijbloemen en meer dan 1 miljard kamer- en tuinplanten. Op een aantal exportbestemmingen, en vooral naar het Verenigd Koninkrijk, zorgde de valutakoers voor stagnatie. "De sterkte van de euro maakt bloemen en planten op sommige afzetmarkten ook dit jaar weer duurder. Onze exporteurs hebben daar last van", zei financieel directeur Erik Leeuwaarden.
Zowel voor Nederlandse als voor buitenlandse aanvoerders bij de zes marktplaatsen van FloraHolland zorgt de betalingszekerheid van de veiling juist in economisch moeilijke tijden voor stabiliteit.

Veiling- en ketenkosten structureel lager
FloraHolland heeft de begroting voor 2009 bijgesteld. De veiling bezuinigt dit jaar bijna 15 miljoen euro om achterblijvende inkomsten te compenseren. Uitgangspunt daarbij is dat gedwongen ontslagen worden vermeden. Om tot lagere veiling- en ketenkosten te komen voert de coöperatie een aantal ingrijpende veranderingen door. Die hebben tot doel Nederland als internationale draaischijf voor de sierteeltsector aantrekkelijk en betaalbaar te houden. Deze structurele maatregelen zijn ingegeven vanuit kwaliteitsverbetering van het systeem, met ketenkostenverlaging als gevolg. Ze leveren bij de veiling zelf jaarlijks een extra besparing op van circa 6 miljoen euro.

Een aantal veranderingen was al voorzien in de strategische visie uit 2008, maar FloraHolland gaat er nu versneld mee aan de gang. Speerpunten zijn de virtualisering van transacties en versnelling van het beeldveilen (waarbij bloemen en planten niet langer fysiek voor de veilingklok komen), een verscherping van het kwaliteitsbeleid en het verder flexibel maken van de veilinglogistiek. In testprojecten worden logistieke innovaties beproefd die vraaggestuurde logistiek dichterbij brengen.

Blijvend investeren in dienstverlening
Ondanks een daling van de totale investeringen gaat de veilingorganisatie verder met investeren in projecten die de ketenkosten omlaag brengen. De ontwikkeling van één uniforme stapelwagen is daar een voorbeeld van. De continuïteit van de primaire processen en betere commerciële dienstverlening (zoals persoonlijke verkoop voor kwekers en nieuwe afzetsystemen als FloraHolland e-Trade en PlantConnect.nl) blijven essentieel. Samen met ketenpartners werkt de veilingcoöperatie aan betere, gestandaardiseerde systemen voor logistiek en ICT. Met nieuwe logistieke diensten voor bloemenproducenten in Afrika en Latijns Amerika draagt de veiling onder meer bij aan lagere vrachtkosten. FloraHolland versterkt daarmee haar positie in de internationale productstromen.

Recessie beteugelen met sterke Greenports
Een vitale tuinbouwcluster vraagt ook van de overheid impulsen. De 2040-visie van de tuinbouw, verenigd in Greenport(s) Nederland, biedt prima aanknopingspunten om de recessie te beteugelen. Met regelmaat confronteren de Greenports de politiek daarmee. De tuinbouw is de derde economische mainport in Nederland, naast de Rotterdamse haven en de luchthaven Schiphol. In 2040 wil een excellerende tuinbouw - nog meer dan nu - substantieel bijdragen aan economie, werkgelegenheid, leefbaarheid, bereikbaarheid, gezondheid en voedselzekerheid.

Bij de foto's:

- Veilingzalen steeds virtueler (veilingzaal rozen Aalsmeer)
- Kwaliteitsbeleid verscherpt (Kenniscentrum Productkwaliteit Naaldwijk)